*

Door de lens van Peter: Eerste ontmoeting met een kereltje genaamd Max

Redactie

Redactie

6 februari 2019 10:00

Door de lens van Peter: Eerste ontmoeting met een kereltje genaamd Max

Peter van Egmond is als fotograaf aanwezig geweest bij honderden F1-races en is sinds het begin van FORMULE 1 in 1994 aan het tijdschrift verbonden. Zijn archief behelst misschien wel miljoenen foto’s, in het kader van ons 25-jarig jubileum zoekt hij er elke week één uit.

Peter van Egmond

Kijk voor zijn beste foto’s in alle formaten en vormen in zijn online shop.

Elke race wil hij die ene foto die de collega’s niet hebben. Daarvoor speurt hij naar nieuwe sluiproutes op Interlagos, onontdekte balkonnetjes in Monaco, een opening in een hek, muurtjes: alles kan die unieke plaat opleveren waar Van Egmond naar op zoek is. Na tientallen jaren heeft hij een enorm netwerk binnen de paddock, hij weet precies wie wat doet, welke monteur een coureur als eerste omhelst bij een overwinning. Het wordt allemaal op de harde schijf opgeslagen. De perfecte foto lukt dan niet altijd, maar als het lukt dan mag het resultaat er zijn.

De familie Verstappen
Uiteraard loopt de naam Verstappen als een rode draad door de carrière van Peter van Egmond. Bij een ontmoeting voor een fotosessie met Jos Verstappen ontmoet Van Egmond een 2,5 jaar oud kereltje dat Max heet. “Dit is in Jos’ appartement in Monaco, 2000, na de Grand Prix. Ik ging er voor een achtergrondverhaal met Jos heen, maar toen zat daar ineens een klein mannetje.”

“Het was de eerste keer dat ik Max in het echt zag en voor m’n camera had. Ik vond hem een leuk, schattig ventje. Het was toen geen hele bijzondere foto, maar dat is het nu natuurlijk wel, nu je weet wat er van dat mannetje geworden is. Het blad is ontstaan in Jos’ jaren en zonder Jos en Max hadden dit blad en ik nu een heel ander bestaan.”

Door de jaren zag Van Egmond de kleine Verstappen uitgroeien tot wat hij nu is: Nederlands populairste sportman van het moment. “Dat Max me zestien jaar later, in Spanje, aan het huilen maakte omdat ik na jaren in de sport eindelijk op zondagmiddag het Wilhelmus hoorde, had ik nooit gedacht toen ik deze foto maakte.”

Foto: Peter van Egmond