*

Door de lens van Peter: Glibberen op splinternieuw maar stoffig Buddh-circuit

Redactie

Redactie

24 april 2019 08:00

Door de lens van Peter: Glibberen op splinternieuw maar stoffig Buddh-circuit

Peter van Egmond is als fotograaf aanwezig geweest bij honderden F1-races en is sinds het begin van FORMULE 1 in 1994 aan het tijdschrift verbonden. Zijn archief behelst misschien wel miljoenen foto’s, in het kader van ons 25-jarig jubileum zoekt hij er elke week één uit.

Peter van Egmond

Kijk voor zijn beste foto’s in alle formaten en vormen in zijn online shop.

In 2011 streek het Formule 1-circus voor het eerst neer in India. In totaal werd de Grand Prix van India slechts drie keer gereden, alle edities werden overigens gewonnen door Sebastian Vettel. De race werd voor 2014 niet meer op de kalender gezet wegens belastingperikelen.

Uitdagend net als Spa
Tot grote teleurstelling van de coureurs die unaniem positief waren over de baan, deze werd door het rijdersgilde vergeleken met Spa. “Veel hoogteverschillen, het is écht één van de meest uitdagende banen van de kalender”, aldus drievoudig winnaar Vettel. “Het voelt als een achtbaan.”

Bij de eerste editie in 2011 waren de heren coureurs nog echt zoekende, observeerde Peter van Egmond. “Zo’n hagelnieuw circuit is natuurlijk mooi maar het moet wel regelmatig gebruikt worden. Het circuit was net op tijd klaar voor de eerste Grand Prix van India en werd pas tijdens de vrije trainingen door Formule 1-auto’s ontmaagd.”

Lees ook: Door de lens van Peter: Twijfels in de ogen van Fernando Alonso

“Het baanoppervlak leek nog het meest op dat van Zandvoort na een novemberstorm. Als er zoveel zand ligt, maakt het dus niets uit op welk compound banden je rijdt, of hoeveel neerwaartse kracht je auto heeft. Dan is het gewoon glibberen. En af en toe rallyrijden.

Bruno Senna verkent de grindbakken van het Buddh-circuit in India. Foto: Peter van Egmond