Lewis Hamilton was al een levende legende maar de Brit is met zijn vijfde wereldtitel lid geworden van een heel select gezelschap coureurs. Samen met Michael Schumacher (7 titels) en Juan Manuel Fangio (5) is Hamilton de enige coureur met vijf F1-titels op zijn naam. 

Op de valreep
De eerste titel haalde hij op 2 november 2008 op het circuit van Interlagos in Brazilië. Het was zo mogelijk ook meteen zijn meest spectaculaire. De beelden staan in het geheugen van elke fanatieke Formule 1-volger gegrift: Felipe Massa komt als winnaar van de race over de finish en denkt heel even kampioen te zijn. Achter hem haalt Lewis Hamilton in de voorlaatste bocht Timo Glock in om op de valreep het beslissende punt binnen te halen.

www.sutton-images.com

1e hybride titel
Hamilton moet vervolgens zes jaar wachten op zijn volgende titel. Met het hybride tijdperk breekt ook de Duitse overheersing van Mercedes aan. In 2014 zijn de Zilverpijlen ijzersterk en moet Hamilton het gevecht aan met teamgenoot Nico Rosberg. Op drie races na wint Mercedes elke Grand Prix, de twee vechten een paar mooie gevechten uit maar Lewis Hamilton toont zich uiteindelijk de sterkste in Abu Dhabi.

www.sutton-images.com

Het petje
Het beeld in 2015 is niet veel anders. Hamilton en Rosberg zijn veel te snel voor de rest van het veld en knokken onderling om de titel. Het gevecht is dit jaar een stuk eerder klaar, op het circuit van Austin is het al beslist. Beroemd is het beeld van Hamilton die in de greenroom na de race het petje met nummer 2 naar Rosberg gooit, de Duitser gooit het op zijn beurt chagrijnig terug. Het is titel nummer 3 voor Hamilton.

www.sutton-images.com

Hamilton vs. Vettel part I
Rosberg neemt een jaar later wraak voor ‘het petje’, hij wordt wereldkampioen en verdwijnt prompt van het toneel. Maar er komt een geduchte rivaal voor in de plaats, Ferrari heeft de zaken goed op orde en er ontspant zich een titanengevecht tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Althans, in de eerste seizoenshelft, na de zomer is Hamilton (net als dit jaar) vrijwel ongenaakbaar. De vierde titel is uiteindelijk een feit in Mexico.

www.sutton-images.com

Hamilton vs. Vettel part II
Rood tegen zilver is ook dit jaar het gevecht geweest. Red Bull komt tekort om zich te mengen in het titelgevecht. In de eerste seizoenshelft lijkt Ferrari de bovenliggende partij te zijn en ook ‘na rust’ wordt er begonnen met een zege op Spa. Een belangrijk moment is de race op Monza, Ferrari bezet de eerste startrij maar Vettel spint na een lichte touché met Lewis Hamilton. De Brit wint de zenuwslopende race na een mooie strijd met Kimi Räikkönen, de zege is de eerste in een reeks overwinningen waarin Singapore, Rusland en Japan volgen. De serie vormt de uiteindelijke knock-out van Vettel en Ferrari. Lewis Hamilton mag zich nu een legende noemen met vijf titels.

www.sutton-images.com