Robin Frijns heeft deze week ervaren hoe het is Formule 1 te rijden. Zowel op als naast de baan was het pittig, desondanks kijkt de Nederlander met een tevreden gevoel terug. “Dit smaakt naar meer.”

“Bij Red Bull behandelen ze je als een hond”.  Negen woorden die het leven van Robin Frijns deze week op zijn kop zette. Frijns had een telefonisch interview gedaan met het ANP, waarna het Algemeen Nederland Persbureau het aanbood aan zijn afnemers. Werkelijk overal dook de uitspraak op.  Het duurde bovendien niet lang voor internationale media het verhaal hadden opgepikt.

Terwijl Frijns de Sauber bestuurde kregen de Formule 1-teams van Sauber en Red Bull  er ook lucht van. Herner Weinz, de manager van Frijns probeerde uit alle macht een rel in de kiem te smoren. (Meer daarover in editie 17 van Formule 1 die vanaf vandaag in de winkel ligt). Gevreesd werd dat Frijns’ test met Red Bull op het spel stond.

De 21-jarige coureur had geen besef van alle commotie die door zijn uitspraken ontstaan was en werd pas ingelicht door manager en familie toen zijn test met Sauber erop zat. Die klap kwam hard aan. Frijns was tevreden na zijn test. Iets wat hij zichzelf niet vaak toestaat.

Die vreugde sloeg meteen om toen hij hoorde wat het ANP-artikel teweeg had gebracht. “Die woorden zijn uit zijn verband gerukt. Althans de context is weg gelaten en dat heeft me erg teleurgesteld. Dat mensen zo zijn, dat opzettelijk doen –dat vind ik erg. Natuurlijk was het niet slim om kritiek te uiten op Red Bull en dat neem ik mezelf kwalijk. Daar moet ik van leren. Opletten wat en tegen wie ik iets zeg.”

“Want natuurlijk vind ik Red Bull een fantastisch team. Ze hebben de laatste drie jaar de beste auto gebouwd. Daar wilde ik dolgraag in rijden, daar ging die opmerking ook helemaal niet over.  Het ging over het opleidingsprogramma van Red Bull. Dat dit zo is opgeblazen, heeft mijn hele dag verpest. Ik was blij toen ik uit de auto stapte, maar toen me verteld werd wat voor eigen leven dat verhaal is gaan leiden, was die blijdschap in één keer weg. Want ik ben erg gevoelig voor dit soort dingen. Ik ben altijd erg direct en eerlijk en kan er niet tegen als mensen dat niet naar mij toe zijn.”

In een ding kreeg Frijns gelijk. Hij vreesde bij de Red Bull-test anders behandeld te worden dan Red Bull-junior Felix Da Costa. De Portugees topte de afgelopen twee dagen de tijdenlijst. Frijns kreeg de mogelijkheid niet om een snelle tijd te rijden. Toch spreekt hij van een geslaagde dag.

“Red Bull wilde veel onderdelen testen en dat programma heb ik goed afgewerkt en daar was het team erg tevreden mee. Ik heb daardoor niet echt de mogelijkheid gekregen een rondetijd neer te zetten. Dat is jammer, omdat je daardoor niet weet waar je staat ten opzichte van de andere gens. Maar als het team tevreden is, is dat het mooiste compliment wat je kunt krijgen.”

Al met al kijkt de Limburger dus terug op een tevreden testweek. “Ik heb veel geleerd, op allerlei vlakken. Zowel bij Sauber als bij Red Bull heb ik een goede indruk achter gelaten. En  daar ben ik blij mee. Hopelijk levert het ook iets op. Maar dat is nu een kwestie van afwachten.”