*

Einde van een tijdperk? Europese Formule 3 annuleert seizoen

André Venema

André Venema

22 maart 2019 18:27

Einde van een tijdperk? Europese Formule 3 annuleert seizoen
FIA Formula 3

De Europese Formule 3 schoolde tientallen Formule 1-coureurs, waarvan Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Jenson Button, Lewis Hamilton, Max Verstappen en Charles Leclerc de prominentste zijn. Maar de populaire opstapklasse verdwijnt: door een gebrek aan inschrijvingen is het seizoen zes weken voor de start daarvan geannuleerd.

“Dit is een trieste dag voor jonge coureurs”, aldus Walter Mertes, directeur van organisator ‘Formel 3 Vermarktungs GmbH’. “De Europese racemarkt heeft het lastig. Er zijn voor de verschillende klassen gewoon niet genoeg coureurs.” De Formule European Masters lijdt onder de zware concurrentie van de FIA Formule 3 en Formule 2, die in het voorprogramma van de Formule 1 rijden. Mertes: “Er zou financieel enorm veel gecompenseerd moeten worden om het seizoen alsnog te starten. Maar dat wilden en konden we niet van onze teams verlangen.”

Een van de gedupeerde teams is de renstal van Frits van Amersfoort, die in het verleden onder meer Max Verstappen, Charles Leclerc en Mick Schumacher aan boord had.

De Formule European Masters zou dit seizoen onder die naam debuteren en daarmee de traditie van de Europese Formule 3 voortzetten. Die begon in 2003 met de introductie van de Formule 3 Euro Series en ging vanaf 2013 verder als het FIA European Formule 3-kampioenschap. De serie was een populair nummer in het voorprogramma van de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) en was jarenlang de belangrijkste opstapklasse naar de Formule 1. Max Verstappen en Mercedes’ reservecoureur Esteban Ocon vochten in 2014 nog hartstochtelijke duels in de Formule 3 uit.