In de rubriek Even bellen met… blikken we dit keer met tweevoudig Le Mans-winnaar en voormalig Formule 1-coureur Gijs van Lennep terug op de Grote Prijs van Mexico. Met Van Lennep hebben we het over de race van Max Verstappen, Lewis Hamilton als grootheid, het zelfvertrouwen van Sebastian Vettel en de race van Stoffel Vandoorne.

De race van Verstappen gisteren, wat een overwinning was dat!

Van Lennep is onder de indruk van Verstappen.

“Geweldig, helemaal goed. Deze overwinning toont zijn ware klasse. Hij laat zien dat hij harder kan rijden dan Daniel Ricciardo. Het was precies, zuiver en optimaal. Kijk, als een auto twee kilo benzine minder heeft kan je drie tienden later remmen. Max voelt dat echt aan en niet iedere coureur kan dat. Dat toont zijn talent. Met een goede motor kan hij volgend jaar mooie dingen laten zien. Hij baalde ook echt dat hij de poleposition niet had gepakt, vanwege iets met het gaspedaal. Hij had daar echt de pest in. Dan ben je honderd procent sportman. Maar daar is hij goed in getraind vanaf zijn vierde jaar, dus dat is al zeventien jaar gaande.”

Dan Lewis Hamilton. Vijf titels, is hij nu een grootheid?
“Ja, absoluut! Ik zeg altijd, de beste coureurs rijden in de beste auto. Daarnaast is hij ontzettend slim. Hij heeft alles op een rijtje, ook in zijn hoofd. En hij is heel goed in punten sprokkelen. Daardoor maakt hij weinig fouten. Ook als alles tegenzit heeft hij nog een slimme strategie.”

De race van Mercedes van gisteren was niet zo sterk. Waar lag dat aan?

Mercedes had het niet goed voor elkaar in Mexico. Uitstapjes, zoals deze van Bottas, zagen we vaker.

“Geen idee. Ze hadden problemen met de banden en ook met de telemetrie. Op grote hoogte gaan de banden meer glijden. Max heeft daar meer precisie in. Het komt ook wat meer aan op de coureur. Vergeet ook niet dat Hamilton totaal geen haast had, hij kon het rustig aandoen. Hij wou alleen maar wereldkampioen worden en speelde op zeker. Hij heeft gewoon gedaan wat hij moest doen en nam geen risico. Ze hadden ook meer last van vuile wind, omdat ze niet voorop reden. Wat dat betreft moet er echt wat veranderd worden in de Formule 1, want inhalen is zo te lastig.”

Heeft Vettel zijn zelfvertrouwen weer terug na zijn tweede plaats van gisteren?
“Hij was er erg blij mee. Het was ook niet zo gek dat hij wegliep bij die rare vraag in het interview direct na de race. Als voor de zoveelste keer gevraagd wordt waarom je het niet goed hebt gedaan zou ik het ook niet zeggen. Het is allang duidelijk, iedereen weet dat hij het verbruid heeft. Maar Vettel hoort zeker ook bij de grote coureurs.”

“Het is duidelijk wat er fout ging bij Vettel dit seizoen, dan hoeft hij dat niet nog eens uit te leggen.”

Als Vettel zijn zelfvertrouwen weer terug heeft, wat betekent dat voor volgend jaar?
“Ik zie de strijd al helemaal zitten! Tussen Vettel en Hamilton, maar ook met Leclerc. En Max maakt ook een hele goede kans.”

Stoffel Vandoorne reed gisteren ook een goede race. Heeft hij een beetje zelfvertrouwen terug?
“Vandoorne is best goed, maar de vraag is hoe goed. Hij is even goed als andere goede coureurs in een mindere auto. Er zijn echt twee verschillende klassen, dat zou niet zo mogen zijn. De regels zouden weer teruggeschroefd moeten worden, alleen dan wordt het weer een beetje gelijk getrokken. Het is nu te ingewikkeld en te duur geworden, er is echt een tweedeling. Hij is goed, maar hij moet ook de kans krijgen.

Volgend jaar gaat hij natuurlijk naar de Formule E. Ik ben heel benieuwd naar die klasse, met al die grote merken. Maar het zit daar zo dicht op elkaar. Ze gaan met vier dik de bocht in, dan gebeuren er veel ongelukken. Daar kun je als coureur vaak niks aan doen. Maar we gaan het volgend jaar zien.”