In de rubriek Even bellen met… vertelt Ziggo’s pitreporter Jack Plooij waarom hij uitkijkt naar de Belgische GP, Daniel Ricciardo graag snel voor de camera wil hebben en de terugreis op zondagavond van het circuit nu al vreest. “Het verkeer is dra-ma-tisch.”

Jack, de tweede seizoenshelft wordt traditioneel geopend met de race op Spa-Francorchamps. Je hebt er vast zin in.
“Natuurlijk kijk ik ernaar uit, ik vind het een fantastische Grand Prix. Ik kijk alleen niet uit naar de organisatie: een driedubbel nee. Om op het circuit te komen en weer te vertrekken vind ik een drama. Zondagavond is dra-ma-tisch. Ik kom al 700 jaar bij de Belgische GP en het is me nog nooit gelukt om daar fatsoenlijk weg te komen. Het is altijd een chaos. Ze zouden eens in Oostenrijk moeten gaan kijken, hoe ze het daar doen. Dat zou geweldig zijn. Daar blijven de campings tot half 8, acht uur dicht. Eerst gaan alle parkeerterreinen leeg en dan de rest, zodat we niet allemaal naar caravans hoeven te kijken. Maar ze willen in België gewoon niet luisteren of verder kijken.”

Afgezien van alle verkeersellende heeft de Belgische GP natuurlijk zijn charme.
“Ik kijk er naar uit om al die jongetjes op het mooiste circuit ter wereld in hun auto’s naar beneden te zien denderen. We gaan dit jaar weer gezellig naar de fans toe, met een extra cameraman een leuke reportage maken. En in tegenstelling tot andere jaren ga ik dat nu zelf doen. Voor zowel Formule 1 Café als het programma op zondag. Kijk ik naar uit. Vijftien jaar geleden heb ik eens zoiets gedaan voor SBS6. Kwam ik op een camping terecht bij een groep van 30 gasten die niet eens een kaartje voor de race hadden. Die zaten lekker te zuipen en op een groot scherm naar ons te kijken met live racegeluid op de achtergrond.”

Beschouw je de Belgische GP net als veel fans een beetje als een Nederlandse GP?
“Spa zou gewoon onze Grand Prix moeten zijn. Waarom Assen, waarom Zandvoort? We hebben toch een prachtige tuin? De Grand Prix van Nederland ligt in Spa: prachtige baan, vaak mooie inhaalacties… Ik ben benieuwd wat het dit jaar wordt.”

Wie wil je in België per se voor de camera hebben?
“Daniel Ricciardo! Ik ben heel benieuwd waarom hij bij Red Bull vertrekt en hem vragen wat dit nou voor actie is? Ik vind Dan een hele aardige gast, heb ook leuke interviews met hem gemaakt. Hij zinspeelde er de hele tijd op dat hij bij Red Bull zou blijven. En toch gaat hij na dit seizoen weg. Er is iets gebeurd, maar wat? Heeft het te maken met gelijke kansen bij Red Bull, geld…? Ik wil graag van hem weten waarom hij voor Renault heeft gekozen? Dat is in Spa voor mij prioriteit nummer 1. Hij zal mij gegarandeerd niet de waarheid vertellen, maar ik ga het wel proberen.”

Wat verwacht je in de tweede seizoenshelft van Max Verstappen?
“Nu al die herrie met Ricciardo is opgelost, denk ik dat het wel eens heel goed zou kunnen gaan en Max nog meer zijn stempel op het team kan gaan drukken. Er komen ook een paar leuke baantjes voor hem en Red Bull aan waarop hij goed zou kunnen scoren: Singapore, Mexico… Ik heb er wel vertrouwen in. Als de auto het goed gaat doen, dan komt het helemaal goed.”

En wie wordt in 2019 zijn collega bij Red Bull?
“Ik denk Pierre Gasly. Die heeft ook mijn voorkeur. Ze durven Gasly wel naast Max te zetten, die twee gaan ook prima met elkaar om. Een andere coureur van buitenaf? Denk ik niet. Red Bull heeft alles op Max gezet.”