In de rubriek Even bellen met… spreken we Rob Kamphues, Formule 1-presentator van Ziggo Sport en vanaf volgende week ook columnist van magazine FORMULE 1: over de kunst van schrijven en de Canadese Grand Prix. “Die staat in mijn top drie.”

Rob, je gaat voor ons magazine afwisselend met Noël Ummels en Ho-Pin Tung een column schrijven. Welkom! Wat voor soort bijdragen kunnen de lezers van jou verwachten?
Kamphues: “Wat ik in mijn boek Inhaalrace en andere schrijfsels – de nieuwsbrieven naar mijn sponsors – over autosport altijd probeer, is mensen een inkijkje geven in het hoofd van autocoureurs. Ik denk, omdat ik zelf redelijk snelle auto’s bestuur, dat ik een beetje snap wat er in de meeste hoofden omgaat: hoe spannend het is, hoe lastig het is om je zenuwen voor een race in bedwang te houden… Dat is namelijk ongelofelijk moeilijk. Ik ben niet zo van de harde mening en het oordeel.”

Verstappen in Monaco. Foto: Sutton Images.

Kun je een voorbeeld geven?
“Wat bezielt Daniel Ricciardo en Max Verstappen om in Monaco in elke vrije training op het scherpst van de snede de snelste tijd neer te willen zetten? Omdat het, denk ik, om de eerste positie in het team gaat. Ze krijgen dezelfde behandeling en een van de twee gaat er, als ze blijven, in de toekomst wereldkampioen worden. Elke seconde, elke meter willen Ricciardo en Max laten zien dat zij de beste zijn. Niet voor de buitenwereld, maar voor het team. Voor de snelste coureur zet men meestal toch een stapje extra.”

Je schrijft graag?
“Ja. Ik heb altijd wel zin om te gaan schrijven als ik iets heb gezien of meegemaakt, maar om iets heel bondig en ‘af’ te schrijven is een vak apart. Een column is een lastige vorm. Ik zie er een beetje tegenop, maar vind het ook spannend. Een column is namelijk persoonlijk. Op televisie moet ik me tijdens de Formule 1-programma’s soms toch een beetje inhouden. Er zitten al twee, drie mensen met een hele grote muil en kennis van zaken. Ik moet de gastheer zijn, hoewel ik soms zelf een en ander zou willen zeggen. Dat is alleen niet mijn rol. Met een column steek ik mijn nek uit, geef veel van mijzelf prijs. Het lijkt me leuk om te proberen, ik wil het erg graag doen. Zeker in een blad voor kenners. Vind ik een eer.”

De ‘Wall of Champions’. Foto: Sutton Images.

Komend weekeinde is de Canadese GP. Vind je dat een leuke?
“Ja, ja, ja. Die staat, denk ik, wel in mijn top drie. Natuurlijk vanwege de Wall of Champions, de muur die zich naar je toezuigt. Je ziet ook altijd aan de mooie beelden dat ze er met de auto rakelings langs gaan. Verder is het een circuit met bijna geen grindbakken, heb je er veel safetycars, regent het er vaak en zijn de mooiste Grands Prix er verreden. Ik herinner me nog de vijfde plaats van Jos Verstappen in de Arrows. Kun je je nu eigenlijk niet voorstellen, hè… Zo knap.”

Is het ook een circuit voor Max Verstappen? Vorig jaar viel hij in tweede positie uit.
“Als het regent kan hij winnen. Sterker nog: dan kan hij bij wijze van spreken met een halve ronde voorsprong winnen. Maar als het droog is, en puur op snelheid? Dan denk ik van niet. Maar een podiumplaats moet kunnen.”