*

Even vragen aan… Daan de Geus in Barcelona: Verstappen blij met updates, eerste indruk is goed

André Venema

André Venema

11 mei 2018 18:50

Even vragen aan… Daan de Geus in Barcelona: Verstappen blij met updates, eerste indruk is goed
Sutton Images

In de rubriek Even vragen aan… bellen we met onze verslaggever ter plaatse om bij te praten over hoe het Grand Prix-weekend verloopt. Vanuit Barcelona hebben we Daan de Geus aan de lijn over Max Verstappens oordeel over de updates aan de RB14, de trapauto van Williams en de straatrace in Miami.

De eerste twee vrije trainingen zitten erop. Veel teams hebben grote updates meegebracht naar Barcelona. Hoe zit het met de krachtsverhoudingen?
Daan de Geus: “Op het oog lijkt er niet veel veranderd: de top-3 zit nog steeds dicht bij elkaar en heeft een behoorlijk groot gat met de rest. De marge waarmee Bottas VT1 als eerste afsloot was niet representatief, er werd door iedereen veel uitgetest. Max Verstappen vertelde dat hij blij is met de updates aan de auto. Zijn eerste indruk is goed, al zei hij erbij dat je als coureur natuurlijk altijd meer wilt. De racepace is ook goed, in de kwalificatie zal het met de betere motoren van Ferrari en Mercedes voor Red Bull desondanks lastig worden.”

Bij welke auto’s zijn optisch de meeste veranderingen zichtbaar?
“De radicale neus van McLaren is natuurlijk opvallend. Samen met Red Bull heeft dat team zeg maar ‘bovenhuids’ de grootste updates bij zich. Renault zat er in de eerste trainingen trouwens niet zo goed bij. Wat verder opvallend was, is de terugkeer van Robert Kubica bij een GP-weekend.”

Hij reed in VT1 voor Williams en was na afloop nogal kritisch.
“Kubica was inderdaad niet onder de indruk van de auto. Hij zei dat hij die beschamend vond om te besturen. Dat staaft het feit dat Williams heel erg in de problemen zit. Kubica vertelde verder nog dat Williams de achterstand ook niet zomaar even vlot zal trekken. Dat is volgens hem geen werk van vandaag, maar van maanden.”

Veel coureurs maakten een uitstapje buiten de baan.
“Ricciardo reed in de eerste vrije training schade, Verstappen had een kleine spin en ook Vettel en Bottas gingen even van de baan. Dit blijft kennelijk een verraderlijk circuit, ook door de wind die er stond. Van oudsher is dit een motorcircuit: je kunt er niet inhalen en er is één ‘lijn’. Hoewel alle coureurs door het testen hier de baan op hun duimpje kennen, worden er toch nog veel fouten gemaakt.”

Hoe is de weersverwachting voor het weekeinde?
“Zonnig en bewolkt. De kans op regen is bijna uitgesloten.”

Tot slot: het lijkt er sterk op dat Miami volgend jaar aan de kalender wordt toegevoegd.
“Er wordt hier veel over die race gepraat, zeker nu de gemeenteraad van Miami heeft ingestemd met de plannen voor een Grand Prix. De tendens is dat die race er volgend jaar gaat komen. Er is Liberty zo te zien ook veel aan gelegen. Het zou de eerste Grand Prix zijn die ze zelfstandig binnenhalen. Daarom schenken ze er waarschijnlijk ook veel aandacht aan. Chase Carey loopt in Barcelona met een redelijk trotse blik rond.”