Het gerucht gaat in Melbourne dat Ferrari en Red Bull samenspannen en in overleg met Bernie Ecclestone een nieuw Concorde Agreement getekend hebben.

 

Een bron dichtbij Formule 1-baas Ecclestone heeft tegenover correspondent Adam Cooper verklaard dat er groot nieuws aan zit te komen over de opzet van de sport. Navraag bij enkele teams leerde hem dat Ferrari en Red Bull er mogelijk bij betrokken zijn en dat het gaat om een nieuw Concorde verdrag. Geen toeval dat juist deze teams genoemd worden: Ferrari en Red Bull stapten vorig jaar immers uit de constructeursorganisatie FOTA.

 

Het Concorde Agreement is een contract tussen de FIA, de Formule 1-teams en de Formule One Administration van Ecclestone. Het contract bepaalt naast de voorwaarden en regels waaronder de teams deelnemen aan de sport, ook de verdeling van de televisieopbrengsten en het prijzengeld.

 

Het Engelse Sky News komt met een soortgelijke berichtgeving, maar maakt er tevens melding van dat de twee teams via de nieuwe deal (213-2020) een aandeel krijgen in de sport. Dit wordt gekoppeld aan een openbaar bod tot verkoop van een deel van CVC’s aandelen in de Formule 1 door Goldman Sachs, die de waarde van de sport op meer dan tien miljard schatten.

 

Een andere Engelse krant meldt dat alle beschikbare aandelen op dit moment in handen zijn van de Lehman Brothers, die goed zijn voor een belang van 15,3 procent.

 

Hoe dan ook, Sky meldt dat Ferrari, zoals gebruikelijk, een bijzondere positie inneemt als oudste team in de Formule 1 en dat er ook extra geld beschikbaar gesteld gaat worden voor het team dat sinds 2008 alle opeenvolgende jaren de constructeurstitel gewonnen heeft. En daar komt Red Bull om de hoek kijken. Ook wordt er gesproken over de mogelijkheid tot verkoop van klantenauto’s aan nieuwkomers.

 

Als het waar is dat er sprake is van een deal met Ferrari en Red Bull, dan is de volgende vraag wat er tegenover gesteld wordt voor hen als eerste ondertekenaars en wat er dan nog overblijft voor de rest.