Ferrari gaat de nodige wijzigingen doorvoeren na het teleurstellend verlopen weekend in Maleisië. Dat verklaart de grote baas Sergio Marchionne.

De president van Ferrari en ceo van het overkoepelende Fiat Chrysler Automobiles was niet gelukkig met wat hij in Maleisië te zien kreeg, zo maakt hij duidelijk. Sebastian Vettel moest de race als laatste beginnen na motorpech in de kwalificatie, terwijl Kimi Räikkönens wedstrijd er al voor de start op zat door, eveneens, een motorisch probleem.

“En dat terwijl beide Ferrari’s de race hadden kunnen winnen”, moppert Marchionne, geciteerd door Autosport. “Dat is een feit”, vervolgt hij stellig. “Net zoals het een feit is dat we Singapore hadden kunnen winnen.” Een ander feit, zo moet Marchionne echter erkennen, is dat Ferrari ‘wat problemen heeft met de motoren’.

Marchionne (voorgrond) me Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene.

“Dat komt omdat we met een jong team werken”, legt hij uit, al is er ook iets anders waar geen excuus voor is: “De kwaliteit van bepaalde onderdelen is te laag voor in de autosport. We grijpen daarom ook in”, benadrukt hij. “Het is namelijk haast puur geluk dat we er voor de race in Maleisië niet al last van hebben gehad.”

De afdeling kwaliteitscontrole wordt dus eens goed onder de loep genomen, vertelt Marchionne, aan de hand van een aantal ‘organisatorische veranderingen’. “Want het is niet ongewoon om dit soort problemen op de fabriek te ontdekken, maar het ziet er lelijk uit als één van je auto’s tweede op de grid staat maar niet eens aan de race kan beginnen. Dat is het soort probleem waar je boos om wordt.”

Duidelijke taal dus van Ferrari-preses Marchionne, na een weekend waarin Vettel met een vierde plek nog wel aan schadebeperking deed, maar zijn achterstand op Lewis Hamilton in het WK desalniettemin tot 34 punten is opgelopen.