*

Ferrari snel, Mercedes imponeert met aantal ronden

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

28 februari 2017 18:09

Ferrari snel, Mercedes imponeert met aantal ronden
Sutton Images

Kimi Räikkönen heeft op de tweede testdag van deze winter de snelste tijd genoteerd, maar het was Mercedes dat met afstand de meeste ronden wist te rijden. Verstappen reed voor het eerst de baan op in de RB13 en noteerde na 89 ronden de derde tijd.

De eerste kennismaking van Max Verstappen met de Red Bull RB13 verloopt aanmerkelijk soepeler dan die van teamgenoot Daniel Ricciardo een dag eerder en aan het eind van de ochtend staat de rondenteller op 31. Verstappen klaagt op enig moment wel even over een gebrek aan snelheid op het rechte stuk, maar dat euvel weet zijn crew in de pits dan snel te verhelpen. Tijdens de middagbreak weet Verstappen te melden dat het eerste gevoel ‘meteen al best goed’ is.

In de middag duurt het een stuk langer voordat Verstappen zich weer op het asfalt meldt. Het team twittert dat ze wat aanpassingen doorvoeren en na dik anderhalf uur vervolgt de Nederlander zijn testwerkzaamheden. En dan loopt het aantal gereden ronden snel op. Om zes uur ’s avonds heeft Verstappen niet minder dan 89 ronden gereden met de derde tijd als resultaat.

Räikkönen snel, Mercedes stabiel
De snelste man op de dinsdag in Barcelona heet Kimi Räikkönen. Hij noteert zijn snelste tijd op de zachte band, terwijl de nummer twee, Lewis Hamilton, zijn snelste tijd op de superzachte band noteert. Hamilton rijgt in de ochtend de ronden aaneen, waarna Valtteri Bottas het in de middag met onder andere een volledige racesimulatie van hem overneemt.  Laatstgenoemde maakt het er echter niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf. In het laatste uur schampt Bottas bij het uitkomen van bocht 9 na een schuiver de muur.

Mercedes mag dan met afstand het productiefste team zijn, het meest productieve individu heet Kevin Magnussen. De Deen gaat het Circuit de Catalunya liefst 118 keer rond. De nieuwbakken Haas-coureur eindigt de dag vooraan het middenveld. Dat middenveld wordt besloten door Sauber’s gelegenheidsrijder Antonio Giovinazzi. Daarmee blijft de Italiaan Lance Stroll en Stoffel Vandoorne voor. De Belg in dienst van McLaren laat zich net zoals teamgenoot Alonso gisteren minder zien dan hij gewild zou hebben, omdat het team zich genoodzaakt ziet de motor achterin de MCL32 aan het eind van de ochtend te vervangen. In de middag laat Vandoorne zich nog slechts sporadisch zien.

Mclaren is overigens niet het enige team dat geen al te beste dag heeft. Al vroeg in de morgen is het Lance Stroll die zijn Williams in de grindbak zet en daarmee de rode vlaggen naast de baan tevoorschijn tovert. Stroll weet op eigen kracht de pits weer te bereiken, maar hij mag daarna wel meteen uitklokken. Zijn werkdag zit erop, omdat Williams niet genoeg onderdelen bij heeft om de beschadigde bolide te repareren. De andere neutralisatie van de dag komt op naam Esteban Ocon, die zijn auto in bocht tien naast de baan parkeert.

Pos. Coureur Team Rondetijd Ronden
1 Kimi Räikkönen Ferrari 1:20.960 108
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:20.983 66
3 Max Verstappen Red Bull 1:22.200 89
4 Kevin Magnussen Haas 1:22.204 118
5 Esteban Ocon Force India 1:22.509 86
6 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:22.956 68
7 Valtteri Bottas Mercedes 1:22.986 102
8 Jolyon Palmer Renault 1:24.139 53
9 Antonio Giovinazzi Sauber 1:24.617 67
10 Stoffel Vandoorne McLaren 1:25.600 40
11 Lance Stroll Williams 1:26.040 12