De internationale autosportbond FIA heeft een ban uitgesproken over een innovatief dempersysteem, dat er voor zorgt dat banden minder ‘springen’ als er over oneffenheden als kerbstones gereden wordt. Het gebruik daarvan is per onmiddellijk verboden.

Dat schrijft het Engelse weekblad Autosport. Renault is naar verluidt het eerste team geweest dat gebruik maakte van het massadempersysteem, hoewel de Régie nooit officieel bevestigd heeft ermee te rijden. Ook Red Bull Racing, Ferrari en McLaren hebben zo’n systeem op de auto.

Hoe het werkt? Gary Anderson, voormalig technisch-directeur van Jordan (nu MF1 Racing), legt uit: ,,Een auto springt, als ‘ie bijvoorbeeld over de kerbstones rijdt. De banden krijgen daarbij een flinke klap. Dit systeem zorgt dat die kracht in tegengestelde richting wordt teruggevoerd.” En dus voor een stabielere auto. De auto is rustiger en geeft meer grip in bochten.

Hij vervolgt: ,,Het is te vergelijken met een hoog gebouw dat een aardbeving moet doorstaan. Daarbij wordt er een watertank op het dak gezet. Als het gebouw de ene kant op beweegt, gaat het water met dezelfde snelheid de andere kant op.”

De FIA heeft zich deze week in het systeem verdiept. ,,Het gebruik van massadempers, meestal geplaatst in de neus van de auto, wordt almaar groter”, schrijft de FIA’s technisch-afgevaardigde Charlie Whiting aan de teams. ,,Hoewel ons nooit gevraagd is of het gebruik ervan in strijd is met de Technische Reglementen, vonden we tot op heden dat dit niet het geval was.”

,,Nieuw bewijs en een escalatie in de ontwikkeling ervan door de teams, heeft echter duidelijk gemaakt dat het doel van het systeem is de aërodynamische prestaties van een auto te verbeteren”, vervolgt hij.

Dat de massa zich in het dempersysteem vrij kan bewegen, ,,heeft invloed op de aërodynamische prestaties van de auto”, meent Whiting. ,,Dat is in strijd met artikel 3.15 van de technische reglementen. En daarom wordt gebruik van massadempers niet langer toegestaan.”

Onduidelijk is wat voor invloed dit gaat hebben. Naar verwachting is het een groter nadeel voor teams die met Michelin-banden rijden, dan voor gebruikers van Bridgestones. De Japanse banden hebben sterkere zijkanten, waardoor ze minder snel de neiging hebben om in deuken.

PPB