Het team van Force India maakt na de overname door Lawrence Stroll en consorten per direct een doorstart onder de naam ‘Racing Point Force India’. De renstal uit Silverstone moet wel al haar dit jaar al behaalde WK-punten inleveren.

Dat laatste is het gevolg van het feit dat er in officiële zin een streep is gezet door de inschrijving van Force India, en Racing Point Force India een compleet nieuwe inschrijving is. Deze mag de 59 WK-punten van de tot vandaag als zesde geklasseerde ‘voorganger’ dus niet overnemen.

De FIA betitelt de ‘entree’ van het team dan ook als een compleet nieuwe inschrijving tijdens het lopende Formule 1-seizoen. Dit komt ook omdat Stroll de licentie niet kon overnemen, maar wel de infrastructuur, bezittingen en het personeel heeft overgenomen.

Als Stroll de licentie van het team in handen had gekregen, had het de punten van Force India mogen houden en gewoon recht gehad op prijzengeld. Nu was dat niet het geval en ontbrak het ook aan de vereiste unanimiteit onder andere teams om een uitzondering te maken.

De huidige situatie is dan ook een compromis. Racing Point Force India staat als ‘nieuwkomer’ laatste in het WK, maar kan de rest van het jaar wel gewoon om de punten en het bijbehorende prijzengeld meedoen.

“We zijn er erg blij mee dat de situatie omtrent Racing Point Force India is opgelost en het team verder kan racen”, vertelt Chase Carey, de CEO van de Formule 1. “Het is vooral erg mooi dat de vele honderden banen bij het team behouden zijn en we zo een volle grid houden.”

Jean Todt, de president van autosportbond FIA, spreekt van ‘een sterke, positieve uitkomst’, terwijl Racing Point Force India-teambaas Otmar Szafnauer uiteraard in zijn nopjes is. “Dit is het begin van een spannend nieuw hoofdstuk voor ons.”

“Enkele weken geleden stonden er vierhonderd banen op de tocht, nu heeft het team een consortium onder leiding van Lawrence Stroll achter zich staan dat in ons gelooft. We zijn de FIA, de curator en sport verder dankbaar voor deze oplossing.”