*

Geen steun meer van Red Bull: F1-loopbaan Kvyat voorgoed voorbij?

André Venema

André Venema

25 oktober 2017 11:08

Geen steun meer van Red Bull: F1-loopbaan Kvyat voorgoed voorbij?
Sutton Images

Het tijdperk van Daniil Kvyat in de Formule 1 lijkt (voorlopig) voorbij. Volgens talentenscout Helmut Marko krijgt de Rus ‘geen steun meer’ van de energiedrankenfabrikant, zo heeft hij tegen het Duitse blad AutoBild verklaard. “Kvyat keert niet terug. We denken dat hij op termijn geen ommekeer teweeg kan brengen.”

Drie dagen nadat de Rus weer eens een punt scoorde, een tiende plaats bij de Amerikaanse GP, zit zijn seizoen en mogelijk ook zijn loopbaan in de Formule 1 er op. Toro Rosso kiest voor de resterende drie GP’s (Mexico, Brazilië en Abu Dhabi) voor het duo Pierre Gasly en Brendon Hartley. Laatstgenoemde, een Nieuw-Zeelander, debuteerde in Austin namens het opleidingsteam. “Zij zullen het seizoen afmaken. Daarna zien we wel verder”, zo licht Marko het besluit toe.

Voor Kvyat, hij scoorde 133 WK-punten in 72 GP’s, komt met de mededeling een einde aan een lange periode van onzekerheid. De afgelopen twee seizoenen raakte hij in een vrije val. Hoewel Marko de Rus jaren geleden na Sebastian Vettel nog de talentvolste coureur uit Red Bulls opleidingsprogramma noemde, bleek de degradatie van het moederteam naar Toro Rosso anderhalf jaar geleden voor de Spaanse GP – hij ruilde van plaats met Max Verstappen – het begin van het einde. Dit seizoen moest hij in Maleisië en Japan al plaatsmaken voor Gasly.

Kvyat heeft nog niet gereageerd op Marko’s besluit. Afgelopen zondag verzocht hij Red Bull nog hem duidelijkheid over zijn nabije toekomst te verschaffen. Die heeft hij nu.