Een regenbui zette de elfde e-Prix van dit jaar in de Formule E, ’s werelds eerste volledig elektrische raceklasse, in de slotfase volledig op zijn kop. De ene na de andere coureur belandde in de muur, waarna de race werd stilgelegd en ook niet meer hervat. Nick Cassidy won het chaotische nummer, zijn teamgenoot Robin Frijns werd derde.

Regen is een natuurlijke smaakmaker in de autosport. ’s Ochtends zorgde een bui in de kwalificatie al voor opschudding. Drie titelfavorieten hadden pech dat ze hun tijden op een natte baan moesten neerzetten, waardoor ze zich niet plaatsten voor de shoot-out van de laatste acht, de zogenaamde Duels. Jean-Eric Vergne (16e), Mitch Evans (14e) en klassementsleider Edoardo Mortara (9e) leken in de eerste van twee races in New York op slag kansloos voor een fiks aantal WK-punten.

Stoffel Vandoorne had meer geluk. Hij profiteerde in de andere kwalificatiegroep op een droge baan door P2 op te eisen, achter Robin Frijns’ teamgenoot Nick Cassidy. De Belg miste de pole op achtduizendste van een seconde en daardoor ook drie kostbare WK-punten. Vandoorne besefte vooraf het belang van zijn aantrekkelijke uitgangspositie. “Het is crunchtime, nu komt het erop aan.”

Toch verliep zijn start verre van optimaal: de Belg verloor twee plaatsen. Frijns was wel alert en sprong naar P5. Ook Nyck de Vries – als elfde gestart – maakte direct twee plaatsen goed bij de start. Vandoorne mengde zich via uitgekiende attack modes (vier minuten lang extra vermogen) én fanboost (vijf seconden extra vermogen) wel weer in de strijd om de dagwinst. De Belg manoeuvreerde zich naar de tweede plek achter Cassidy, maar raakte die kwijt na een mislukte inhaalpoging. Frijns was er als de kippen bij om de belg voorbij te steken.

De e-Prix leek op een rustige einde af te koersen, totdat een regenbui de baan op sommige plekken snel blank zette. Cassidy, Vandoorne en Di Grassi schoten in bocht 6 door aquaplaning rechtdoor de muur in, waardoor Frijns ineens op kop lag. “Ik zag door de spray bijna niets en remde iets eerder. Daardoor haalde ik de bocht wel”, verklaarde de Limburger. Ook op andere plekken op de baan gleden de auto’s van de baan.

De race werd stilgelegd en door het staande water op de baan ook niet meer hervat. “Op het einde van de race hebben je banden bijna geen profiel meer. Dan rij je dus als ware op slicks in de regen”, zei Frijns, die de overwinning zo miste maar wel vrede had met het besluit van de wedstrijdleiding om de uitslag te bepalen aan de hand van de ranglijst voor de chaos toesloeg. Voor Vandoorne was dat een meevaller: hij liep ondanks zijn crash twee punten in op klassementsleider Mortara. Nyck de Vries finishte als tiende.

Zondag is de tweede e-Prix van New York. Die is vanaf 19.00 uur te zien op Ziggo Sport en Eurosport.