Robin Frijns heeft het Formule E-seizoen in de straten van New York met een meesterlijke zondagse rit afgesloten. De Maastrichtenaar maakte met zijn overwinning een einde aan een puntloze serie van vier ePrix, die hem een serieuze kans op de titel (gewonnen door Jean-Eric Vergne) kostte. “Deze wilde ik zo graag.”

Na maanden van rampspoed brak de zon in de Amerikaanse metropool letterlijk en figuurlijk door voor Frijns, die zich de afgelopen tijd in de auto voorafgaand aan een race vaak afvroeg welke problemen er nu weer zouden opdoemen. ‘Telkens was er wel wat”, aldus Frijns. “Het team was er een beetje down van, ik ook.”

Zaterdag nog, bij het voorlaatste nummer, ging het andermaal mis. Technische problemen: halverwege viel hij uit. “Ze hebben mij wel uitgelegd wat er aan mankeerde, maar op het laatst begreep ik er zelf bijna niets meer van. Ik vraag me af wat ik heb misdaan, zoveel pech heb ik de afgelopen maanden gehad.

Bij de apotheose stond er geen maat op Frijns, die de pole ’s ochtends net was misgelopen. Bij de start verloor hij op het stoffige gedeelte van de baan meteen een positie, het deerde de Limburger niet. Eerst nam hij Sebastien Buemi, een etmaal eerder winnaar in New York, met een gedurfde inhaalactie te grazen. Halverwege verschalkte hij koploper Alex Sims en keek vanaf dat moment nooit meer om.

Frijns finishte uiteindelijk met een voorsprong op Sims van drie seconden, een eeuwigheid in de Formule E. “Ik wilde het seizoen graag op een positieve manier afsluiten”, zei de Maastrichtenaar, die als vierde in het kampioenschap eindigde. “Dat is gelukt. De laatste punten die ik scoorde, waren in Parijs. Deze wilde ik zo graag, het voelt als een grote opluchting en een mooi begin van de voorbereidingen op volgend seizoen.”

Frijns krijgt weinig rust. Komend weekeinde staat zijn volgende klus op het programma: de DTM-race in Assen.