Suzuka moet vrezen voor haar plek op de kalender. Fuji, in "76 en "77 ook al organisator van de Japanse Grand Prix, meldt zich. Het alom geliefde circuit van Suzuka, sinds 1987 jaarlijks gastheer van de Grand Prix van Japan en een ontwerp van wijlen de Nederlander Hans Hugenholtz sr., moet vrezen voor haar plaats op de Grand Prix-kalender. Het contract tussen Suzuka en de FIA loopt eind 2006 af en het circuit van Fuji heeft zich inmiddels gemeld als kandidaat voor de organisatie. Fuji is de voorbije jaren ingrijpend gemoderniseerd en is inmiddels in het bezit van een FIA-licentie. Fuji organiseerde reeds in 1976 en in 1977 de Grand Prix van Japan.

Het betreft hier niet alleen om een strijd tussen twee circuits, maar ook tussen twee autoproducenten. Suzuka is eigendom van Honda, Fuji behoort tot de bezittingen van Toyota.

Ralf Schumacher stuurde zijn Toyota TF105 voor vertrek naar Melbourne enkele rondjes over het circuit van Fuji en was na afloop zeer te spreken over de vernieuwde baan, dat aan de voet ligt van de Mount Fuji. ,,Het circuit ziet er fantastisch uit.’’