*

Goede openingsdag voor Mercedes en Ferrari

Daan de Geus

Daan de Geus

13 april 2018 11:48

Goede openingsdag voor Mercedes en Ferrari
Sutton Images

‘Een goede dag’, dat is de strekking van wat de Mercedes- en Ferrari-coureurs te vertellen hebben na de eerste twee vrije trainingen in China. Mercedes’ Lewis Hamilton eindigde beide vrijdagsessies bovenaan.

“Dit was een goede dag”, zegt Hamilton zelfs letterlijk. “We hebben zoveel rondjes kunnen afleggen als nodig was en veel over de auto geleerd. Het verschil tussen de bandensoorten is niet groot – ondanks dat we zonder tussenstap van softs naar ultra softs gaan – en de balans van de auto is goed, ook al moeten we deze nog een beetje finetunen.”

Hamilton was in beide trainingen de snelste man op de baan.

Met een blik op de tijdenlijst – Hamilton was in VT2 maar 0.007 sneller dan Ferrari’s Kimi Räikkönen – constateert hij dat de verschillen klein zijn tussen Mercedes en de Scuderia. “Red Bull lijkt qua long runs verder ook heel snel te zijn. Het is cool dat het zo dicht bij elkaar zit, maar dat betekent ook dat we niks mogen laten liggen.”

Teamgenoot Valtteri Bottas, derde in beide sessies, haalt ook aan dat de verschillen waarschijnlijk klein zullen zijn in de kwalificatie en race. “Ik ben er echter helemaal klaar voor”, verklaart hij. Ondanks dat het in het begin even zoeken was naar de juiste balans, rept ook hij over een nuttige vrijdag.

Ferrari
Ferrari-coureur Räikkönen, twee keer tweede, laat weten dat hij ‘vrij happy’ was met hoe zijn auto aanvoelde. “De basis is zeer behoorlijk, het ziet er goed uit”, meent hij. “De auto gedraagt zich voorspelbaar, wat afstellen makkelijker maakt.” Toch zijn er nog wat vraagtekens, zoals het weer (“want wie weet wat dat gaat doen”) en Ferrari’s race pace. “Het ging namelijk regenen tijdens mijn racesimulatie.”

Al met al omschrijft de Fin het toch als ‘een vrij goede vrijdag’. Teamgenoot Sebastian Vettel is wellicht nog het minst positief van de coureurs die VT2 in de top vier afsloten, in zijn geval op P4 op 0.108 seconde. “De auto is nog niet zoals ik het wil en het kan dus beter. Onze SF71H heeft de snelheid echter zeker, als je het er maar uit weet te halen. Ik denk echter dat we er dichtbij zitten.”

Räikkönen is in China vooralsnog sneller dan Vettel.