Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven na een lang gevecht met teamgenoot Lewis Hamilton, die uiteindelijk buiten het podium viel door een tijdstraf. Charles Leclerc en Lando Norris volgden daardoor op P2 en P3. De meeste aandacht ging deze race echter uit naar de vele motorproblemen en incidenten: slechts elf coureurs kwamen over de finish. Ook Max Verstappen viel al vroeg uit vanaf de tweede plaats.

Het gevecht om de overwinning ging een lange tijd tussen beide Mercedessen. Bottas houdt de hele race de leiding stevig in handen terwijl Hamilton in de slotfase een tijdstraf krijgt van vijf seconden voor een incident met Albon, die even later uitvalt.

Voor Verstappen komt de race al ten einde in ronde elf, zijn Red Bull hapert in de eerste bocht. “De auto schiet steeds in de anti-stall”, meldt hij over de boordradio. De Nederlander probeert de auto in een andere setting te zetten. In de pits wordt nog gekeken naar de mogelijke oorzaak en het stuur wordt ook nog snel vervangen, maar het mag niet baten: “Ik heb geen remmen.” Daarmee komt een einde aan zijn winstreeks in Oostenrijk, waar hij de afgelopen twee edities op zijn naam schreef.

Veel uitvalbeurten
Na de uitvalbeurt van Verstappen gaat het heel hard met het aantal uitvallers. In ronde achttien krijgt Ricciardo last van motorproblemen, die daarmee de tweede uitvaller van de race is. Stroll krijgt even later te horen dat er motorproblemen zijn en ook de Canadees moet al vroeg zijn Racing Point in de garage parkeren.

In ronde 26 haalt Ocon Magnussen in, maar de Deen schiet rechtdoor in bocht 3 met remproblemen en ligt eruit. De safetycar komt daardoor voor de eerste keer op de baan en beide Mercedessen profiteren meteen door een pitstop te maken.

(Tekst loopt door onder foto)

Foto: Motorsport Images

Direct bij de herstart is het Vettel die Sainz probeert in te halen in bocht drie nadat zijn teamgenoot Leclerc hetzelfde heeft gedaan, maar de Duitser is te laat en spint na licht contact met de Spanjaard.

In ronde 51 gaat het ook ineens hard wanneer eerst Grosjean uitvalt en vervolgens Russell zijn Williams aan de kant moet zetten. Hierop volgt opnieuw de safetycar. Na de herstart volgt al snel nog een safetycar na een probleem voor Räikkönen: zijn rechter voorband vliegt eraf. Vettel ziet de band voor zich voorbijvliegen.

Twee ronden voor het einde valt ook Daniil Kvyat uit. Zijn linker achterband klapt stuk op het rechte stuk.

(Volledige uitslag onder de foto)

Foto: Motorsport Images