Charles Leclerc heeft in Rusland zijn vierde opeenvolgende poleposition gepakt. Lewis Hamilton pakte namens Mercedes op de valreep de tweede positie, voor Sebastian Vettel. Max Verstappen kwalificeerde zich als vierde, maar ontvangt nog een gridstraf van vijf plekken.

Leclerc is geweldig uit de starblokken gekomen na de zomerstop, met inmiddels vier polepositions op rij, twee overwinningen en een tweede plek. Dankzij de overwinning van Vettel in Singapore komt het totaalaantal voor Ferrari uit op drie zeges. In Rusland was het opnieuw de Scuderia die op zaterdag het sterkste was en opnieuw was het Leclerc die de snelste was. Vettel maakte het nog beter voor het team, door als derde te eindigen.

Hamilton beperkte de schade voor Mercedes met een tweede plek, op vier tienden achter Leclerc. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas, die gewoonlijk sterk voor de dag komt in Sochi en daar in 2017 zijn eerste race won, had vandaag een bijrol en legde beslag op de vijfde plaats. Hij zal nog wel een plekje opschuiven, want de als vierde geëindigde Max Verstappen wordt vijf plekken naar achter gezet.

Achter de top was Carlos Sainz zesde, gevolgde door Nico Hülkenberg. Hun teamgenoten maakten, samen met Romain Grosjean, de top tien compleet. Van de topteams missen we Alexander Albon in de top tien. De Thai parkeerde in Q1 zijn Red Bull achterstevoren in de muur en start morgen dus achteraan.

Middenveld zit dicht bij elkaar
In Q2 bleef het lang spannend wie door mocht naar het laatste deel van de kwalificatie. Pierre 
Gasly bleef steken op een elfde plek, terwijl ook Antonio Giovinazzi en Kevin Magnussen hun Waterloo vonden in Q2. Zij werden vergezeld door beide Racing Point- coureurs, waar dankzij hun goede geschiedenis in Sochi meer van had kunnen worden verwacht.

De eerste afvaller in Q1 was al bekend voordat de kwalificatie van start ging: thuisrijder Daniil Kvyat kon niet starten door een technisch probleem. De beide Williams-rijders mogen dankzij Kvyat en Albon de op-een-na-laatste rij bezetten, achter Kimi Räkkönen, die door teamgenoot verrassend Antonio Giovinazzi uit Q1 werd geduwd.

(Volledige uitslag onder de foto)

Foto: Motorsport images.