Charles Leclerc begint morgen de Grand Prix van Singapore vanaf de eerste startplek. De Monegask haalde in de straten van de Aziatische metropool zijn derde poleposition op rij, hij was met 1.36.217 een fractie sneller dan Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Hij krijgt morgen op de tweede rij gezelschap van Max Verstappen.

Waar Mercedes zich gisteren nog favoriet waande, was er vanochtend in de laatste vrije training al een waarschuwing. Ferrari is oppermachtig in de snelle eerste sector en hield ook in de kwalificatie steeds genoeg over om het verlies in de twee bochtige sectoren te compenseren. Sebastian Vettel gaf in Q3 de eerste aanzet met 1.36.4. De Duitser kon zich in zijn tweede run niet meer verbeteren en moest lijdzaam toezien hoe teamgenoot Charles Leclerc voor de derde keer sneller was. Lewis Hamilton benaderde de tijd van Leclerc mede door een bloedsnelle laatste sector op 0.191 seconde.

Foto: Motorsport Images

Waar Ferrari rechtuit snel is, Mercedes de bochtige sectoren domineert, combineert Red Bull een beetje van beiden. Max Verstappen perste er in zijn laatste run alles uit maar kwam een halve seconde tekort op Leclerc. Hij hield wel knap een ietwat kleurloze Valtteri Bottas achter zich, de Fin kwam er niet aan te pas en eindigde op een kleine seconde van de pole. Daarachter volgden respectievelijk Albon, Sainz, Ricciardo, Hülkenberg en Norris.

In het middenveld was het dringen voor een plekje in Q3. Sergio Perez was achter de Renaults het eerste slachtoffer, de Mexicaan zal nog vijf plekken verder naar achteren omdat hij zijn versnellingsbak moest laten vervangen. De verschillen met Antonio Giovinazzi, Pierre Gasly en Kimi Räikkönen waren minimaal. Kevin Magnussen haalde Q2 op het nippertje maar kon daarin nauwelijks potten breken, de Deen was acht tienden langzamer dan Räikkönen.

Beide auto’s van Haas waren vandaag niet vooruit te branden. Foto: Motorsport Images

Daniil Kvyat beleefde een pijnlijke exit in Q1, hij kwam 15 duizendsten tekort op Kevin Magnussen. Daar weer 22 duizendsten eindigde Lance Stroll traditiegetrouw in het eerste kwalificatiegedeelte. De Canadees worstelde zich naar een 17e plek en zijn radioboodschap na zijn snelle rondje was tekenend: “Ik heb de muur meerdere keren geraakt”.

Romain Grosjean beleefde een uiterst teleurstellende zaterdag, zijn Haas zocht (zoals het gehele seizoen al eigenlijk) tevergeefs naar grip op het stratencircuit en was drie tiende langzamer dan Stroll. Achteraan staan de vertrouwde namen van George Russell en Robert Kubica, de Brit was weer een derde van een tel sneller dan zijn Williams-teamgenoot.