Met vandaag in Duitsland (weer) technische problemen voor Kimi Raikkonen, valt misschien wel de beslissing in het kampioenschap. Fernando Alonso zegeviert voor de zesde maal dit jaar en bouwt zijn voorsprong op de Fin daarmee uit naar 36 punten. Montoya en Button completeren het podium.


Toch ziet het er tot halverwege de wedstrijd niet zó rooskleurig uit voor de 23-jarige Renault-coureur. Kimi Raikkonen heeft in de 35e ronde een voorsprong van 11,3 seconden op Alonso. De Spanjaard lijkt dan ook genoegen te moeten nemen met een tweede positie, want de Fin is te snel voor Alonso. Hij kan het gat niet meer dichtrijden.

,,Maar de race duurt zeventig ronden, geen dertig”, zo stelt Alonso in de persconferentie naderhand. En dat is de McLaren-bolide vanmiddag even vergeten. Waar de Fin zoals gezegd zo soeverein aan de leiding gaat in de 35e ronde, moet hij de strijd een ronde later staken met vermoedelijk een versnellingsbakprobleem. Weer technische problemen, weer geen overwinning en weer loopt Alonso uit. De titelkansen van Raikkonen worden met de race kleiner.

Onze eigen Robert Doornbos ziet het zwart-wit geblokt daarentegen wel. Daarmee finisht de Rotterdammer zijn allereerste Formule 1-race. Maar ook voor hem gaat het niet van harte. Na een handmatige start wordt hij in de vierde ronde door Saubers Jacques Villeneuve geramd, waardoor hij een extra pitstop moet inlassen. En ook die pitstop levert hem weer problemen op. Doordat het team zowel bijtankt als de rechterachterband vervangt, krijgt Doornbos een stop-and-go-penalty.

Desalniettemin weet hij de race uit te rijden. Weliswaar niet zoals teamgenoot Christijan Albers vóór de Jordans, maar er net achter. In de slotfase probeert hij het gat met voormalig teammaat Monteiro nog dicht te rijden, maar mede door de bij het incident met Villeneuve beschadigde diffuser, lukt dat niet. De achttiende positie is zijn deel. Overigens houdt Albers in de andere Minardi ook Trulli (Toyota) en Villeneuve (Sauber) achter zich. Hij gaat dan ook met de dertiende stek aan de haal.

Evenals Albers rijdt ook Jenson Button een foutloze race. De als tweede gestarte Engelsman moet zowel Fernando Alonso als Michael Schumacher bij de start voor laten gaan, maar weet zich knap terug te vechten naar het podium. Na ronden van volgen, passeert hij vlak voor zijn tweede pitstop Schumacher in de hairpin en Button loopt direct weg bij de Duitser.

Twee ronden later moet ook de Ferrari-piloot voor de tweede maal een stop maken. Bij het uitkomen van de pitstraat is het weer even close, maar Button houdt ‘Schumi’ ook nu achter zich. En door een uitgekiende tweestopstrategie passeert ook Montoya Schumacher nog, waardoor de Duitser terugvalt naar een vierde plaats. Maar ook die kan hij uiteindelijk niet vasthouden: in de laatste ronde gaat Giancarlo Fisichella hem voorbij. De Italiaan finisht als vierde, Schumacher als vijfde. Precies de plaatsen waarop ze de race startten.

Montoya passeert de meet daarentegen niet op dezelfde positie als waarop hij van start ging. De Colombiaan die de race als twintigste moest aanvangen, zet de opmars al in de eerste ronde in. Hij kan de chaos in de eerste ronde ontwijken en rijdt al na drie ronden in de toptien. Geholpen door zijn strategie, kan Montoya uiteindelijk opklimmen naar de tweede positie. Toch is hij niet tevreden. ,,Gezien de snelheid en de hoeveelheid brandstof die ik aan boord had, had ik moeten winnen”, sipt hij.

Naast Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya, Jenson Button, Giancarlo Fisichella en Michael Schumacher, eindigen Ralf Schumacher, David Coulthard en Felipe Massa in de punten. In het kampioenschap staat Alonso nu op 87 punten, terwijl Raikkonen er slechts 51 achter zijn naam heeft staan. Met de vier punten van vandaag, nadert Michael Schumacher (derde) Raikkonen. Het gat bedraagt nog slechts vier puntjes.

PPB