Inmiddels is de zomerstop in de Formule 1 in volle gang, wat betekent dat we de statistieken van het afgelopen halfjaar rustig op een rijtje hebben gezet en voor jullie daar een balans uit op hebben gemaakt. Vandaag aan de beurt: de ‘Fastest Pit Stop’-awards

De award voor de snelste pitstop, gesponsord door DHL, is vorig jaar in het leven geroepen om het teamwork van de pitcrew te erkennen. De prijs wordt aan het eind van het seizoen uitgereikt aan het team dat bij de meeste raceweekenden de snelste pitstop heeft uitgevoerd. Vorig jaar won Ferrari voor het eerst de prijs, en zoals het er nu naar uitziet, is er één grote favoriet voor de 2016-award.

www.sutton-images.com Kimi Raikkonen (FIN) Ferrari SF15-T pit stop at Formula One World Championship, Rd15, Russian Grand Prix, Practice, Sochi Autodrom, Sochi, Krasnodar Krai, Russia, Friday 9 October 2015.

De pitcrew van Ferrari was zeven keer de snelste van het weekend in 2015. Foto: Sutton Images.

2015: Ferrari op één
In zeven van de negentien races vorig seizoen noteerde de teamleden van Ferrari de snelste pitstoptijd, iets wat gebeurde in Maleisië, China, Bahrein, Spanje, Japan, Rusland en Mexico. Red Bull Racing, dat de snelste pitstop van het seizoen had genoteerd bij de Grand Prix van Italië (2.10 seconden, Daniil Kvyat), eindigde op plaats twee met vier snelste pitstops, vlak voor Mercedes met drie. Max Verstappen, toen nog bij Toro Rosso, beleefde van dichtbij ook éénmaal de snelste pitstop (in Brazilië), die werd uitgevoerd in 2.36 seconden.

Overzicht van de snelste pitstops van 2015:

1 Red Bull Daniil Kvyat 2.10s Grand Prix van Italië
2 Red Bull Daniel Ricciardo 2.17s Grand Prix van Amerika
3 Ferrari Sebastian Vettel 2.20s Grand Prix van Spanje
www.sutton-images.com Felipe Massa (BRA) Williams FW38 pit stop at Formula One Testing, Day Four, Barcelona, Spain, Thursday 25 February 2016.

Williams is dit jaar niet bij te houden: 10/12 keer de snelste. Foto: Sutton Images.

2016: Oefening baart kunst
De eerste negen GP’s, van Australië tot en met Oostenrijk, was er één team die keer op keer de snelste pitstop van het weekend had: Williams. De pitstops van de Britse renstal waren in 2016 niet om over naar huis te schrijven, maar daar hebben ze afgelopen winter flink op geoefend, en met succes. Na negen keer opeenvolgend de snelste pitstop van het weekend te hebben gezet, verloor Williams in Engeland (Lewis Hamilton, 2.33 seconden) en Hongarije (Nico Rosberg, 2.15 seconden) van Mercedes om vervolgens in Duitsland weer de snelste te zijn.

Als de pitstop tijden van 2016 vergeleken worden met de pitstops van vorig jaar, dan valt op dat er nu al drie pitstops zijn geweest die beter of even goed als de beste pitstop van Red Bull vorig jaar zijn, waaronder een nieuw wereldrecord (1.92 seconden bij de Grand Prix van Europa). Na de Grand Prix van België kan het al beslist zijn als Red Bull of Mercedes niet de snelste pitstop neerzet.

Overzicht van de snelste pitstops van 2016 (tot nu toe):

1 Williams Felipe Massa 1.92s Grand Prix van Europa
2 Williams Felipe Massa 2.00s Grand Prix van Duitsland
3 Williams Felipe Massa 2.10s Grand Prix van China