Bijna een jaar geleden werd Lewis Hamilton na de kwalificatie van de Hongaarse GP door de voornamelijk Nederlandse fans uitgejouwd. Max Verstappen overkwam in Silverstone hetzelfde. “Ik veroordeel dat gedrag”, verklaarde Hamilton naderhand. “Het is ongepast, onsportief en verwerpelijk.”

Donderdag waren de eerste negatieve geluiden al voorzichtig hoorbaar, toen Verstappen kort op de baan verscheen. Twee dagen later was het boegeroep een stuk luider, nadat hij in de kwalificatie de tweede tijd had neergezet. Maar de wereldkampioen maakte zich er totaal niet druk om. “Als ze dat willen doen, moeten ze dat doen. Ik vind dit een geweldige baan en er heerst over het algemeen een mooie sfeer. Misschien mogen sommige mensen mij niet, maar dat maakt me niet uit.”

Verstappens Britse collega en zevenvoudig wereldkampioen Hamilton vond de reacties van de voornamelijk Britse fans ongepast. Hij veroordeelde het gedrag. “We kunnen veel beter. We hebben hier geweldige fans die allemaal emoties hebben, maar boegeroep past daar niet bij.” Misschien, zo stelde de Brit, voelen zijn fans nog de pijn van vorig jaar (Hamilton verloor de wereldtitel in de laatste race na veel controverse, red). “Maar dan nog doe je dat niet.”

“Dat gedrag hoort in geen enkele sport thuis”, vulde Mercedes’ teambaas Toto Wolff aan. “Het is onsportief. Het enthousiasme van de fans en de steun voor Lewis hier is fantastisch, maar als je iemand wat minder mag, hou dan gewoon je mond. Geen enkele coureur verdient zoiets, ongeacht wat er vorig jaar gebeurd is en in wat voor competitie dan ook. Er zijn grenzen.”