Lewis Hamilton heeft een zinderende Grand Prix van Canada gewonnen. De Brit vocht een rondenlang duel uit met Sebastian Vettel en eindigde de race achter de Duitser. Een tijdstraf van Vettel wierp de Ferrari-coureur echter terug tot achter Hamilton, net voor teamgenoot Charles Leclerc. Max Verstappen eindigde op de vijfde plek.

Lando Norris viel al vroeg uit met een mechanisch defect.

Op een heet Circuit Gilles Villeneuve rolden de coureurs veilig van hun plek. Op een klein incident in het middenveld na, kwam iedereen ongeschonden de eerste ronde door. Al gauw kwamen de mannen die op de zachte band waren gestart binnen voor een eerste pitstop. Zij zouden de race uitrijden op de harde band. De coureurs die op medium waren gestart konden langer doorgaan, zij stopten vanaf ronde 26 voor een stint op hard.

Ongeveer halverwege ontvouwde de race zich tot een spannend gevecht om de leiding tussen Vettel en Hamilton. Beiden gestart op de medium band, reden zij een gelijke strategie. Nadat Vettel in ronde 26 wisselde naar de harde band was het Hamilton die verzaakte om tijdens ‘Hammer Time’ de race naar zijn hand om te zetten. Hij kwam enkele seconden achter Vettel terug op de baan na zijn eigen pitstop. Hoewel hij naar de staart van Vettel toe wist te rijden, leek de Ferrari-man de overhand te hebben.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Hét gevecht van de race. © Motorsport images.

Het kantelpunt in de race vond plaats in de achtenveertigste ronde. Vettel verremde zich en kwam gevaarlijk terug op de baan, waarbij hij bijna tegen Hamilton aan botste. Het foutje werd afgestraft door de wedstrijdleiding met een tijdstraf van vijf seconden. Daarmee was het gevecht om de leiding eigenlijk afgedaan, want Hamilton hield het gat klein genoeg om de race te winnen.

Een zeer verbolgen Vettel © Motorsport images.

Race krijgt opmerkelijk staartje
Niet alleen het weer in Canada was heet, bij Vettel kwam na de race het stoom uit de oren. In plaats van direct naar het parc fermé te gaan parkeerde hij zijn wagen expres aan het begin van de pitsstraat en liep direct het motorhome van Ferrari in. Daarna liep hij via de pitbox van Mercedes alsnog het parc fermé in om de borden van de nummer één en twee om te wisselen, vervolgens de wachtkamer voor het podium in te gaan en met een gezicht als een oorwurm zijn bokaal in ontvangst te nemen.

Achter Hamilton en Vettel was Charles Leclerc de enige die in het spoor van de kemphanen kon blijven. Valtteri Bottas reed naar een vierde plek en pakte dankzij verse banden in de slotfase een extra punt voor de snelste ronde. Max Verstappen eindigde op de vijfde plek na een tamelijk kleurloze race. Daarachter waren het de Renaults die imponeerden met een zesde en zevende plek, gevolgd door Pierre Gasly. Lance Stroll imponeerde in zijn thuisrace met een negende plek, terwijl Daniil Kvyat het laatste puntje pakte.

© Motorsport images.