Mercedes heeft bij de eerste vrije training van het nieuwe seizoen de toon gezet. Lewis Hamilton klokte in Albert Park de snelste tijd van het hele veld. De regerend wereldkampioen was ruim een halve seconde sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen noteerde de derde tijd.

Onder een stralende zon (27 graden) wordt het nieuwe seizoen om klokslag twaalf uur lokale tijd officieel in gang geschoten. Sebastian Vettel, vorig jaar winnaar in Melbourne, opent namens Ferrari het bal. Anderhalf uur later vindt hij zichzelf op de vijfde plaats terug: achter teamgenoot Kimi Räikkönen, maar voor Daniel Ricciardo.

Mercedes domineert, maar gebruikt voor de snelste rondetijden supersofts. Verstappen, op bijna 0,8 seconde van Hamilton derde, zet zijn tijd op de (minder snelle) supersofts. “Mercedes lijkt er goed voor te staan”, concludeert analist Paul di Resta bij de Britse tv-zender Sky Sports. “Ze zullen niet met het minste brandstof hebben gereden en het vermogen vol open hebben gegooid.”

“Een redelijk positieve sessie”, concludeert Red Bulls teambaas Christian Horner. “Het is ongeveer wat we ervan hadden verwacht. De coureurs zijn tevreden en de auto is hier snel. Mercedes ziet er sterk uit en lijkt te zijn begonnen waar het vorig seizoen is gestopt.”