Formule 1 was voor jou aanwezig bij het exclusieve preview event van F1 2016 georganiseerd door de makers, Codemasters. Er zijn véél nieuwe features in de game die in dit artikel worden toegelicht. 

In Rotterdam werd een presentatie gegeven door één van de lead designers van de game, Gary Richards, waarna de journalisten drie uur lang konden racen met de nieuwe game van Codemasters: F1 2016. De nadruk bij de presentatie werd gelegd op de wisselwerking tussen Codemasters en de fans van de game, wat heeft geleid tot véél verbeteringen in de game, die hieronder worden besproken. De game komt op 19 augustus uit voor de PC, Playstation 4 en Xbox One.

Er zijn véél nieuwe features in de game.. en ja: Max Verstappen rijdt bij Red Bull Racing.

Er zijn véél nieuwe features in de game.. en ja: Max Verstappen rijdt bij Red Bull Racing.

Carrière
De belangrijkste optie die miste in de voorgaande versie, F1 2015, is de zogeheten career mode. In versies voorafgaand aan F1 2015 was deze modus wel aanwezig, maar niet zo uitgebreid als nu. Voor het eerst kun je met elk team vanaf het begin aan de slag en door de seizoenen heen focussen teams zich op het ontwikkelen van de auto, wat voor flinke verschuivingen kan leiden door de jaren heen. Zo zou Manor bijvoorbeeld in het achtste seizoen het dominante team kunnen zijn, of is Red Bull Racing gedegradeerd tot een stabiele middenmoter.

Daarnaast bepaal jij of het team zich richt op het ontwikkelen van de aerodynamica of de motor. Dit doe je door ontwikkelingspunten te verdienen in de vrije trainingen, een sessie die voorheen nooit veel gebruikt werd. Hierin kan je werken aan ‘baanverkenning’, ‘kwalificatie runs simuleren’ of ‘long runs’. De data die is verzameld in de vrije trainingen en kwalificatie worden vervolgens gebruikt om de beste bandenstrategie te bepalen voor de race. Dit kan voor de agressieve racer anders zijn dan de typische Max Verstappen banden manager.

F1_2016_Silverstone_09

Zelf timen om zo snel mogelijk het gaspedaal indrukken als de lichten uitzijn; het kan in F1 2016.

Races
Nog voor de race begint, zul je kennis maken met het asfalt met de formatieronde. Hier kun jij de banden en remmen op temperatuur laten komen, terwijl je naar de startopstelling rijdt.

Een belangrijk aspect wat de game minder statisch maakt dan de voorgaande versies, zijn de starts. Wanneer alle lichten uitgaan, zal je de koppeling los moeten laten om zo snel mogelijk weg te komen. Dit zorgt niet alleen voor meer positiewisselingen bij de starts, maar ook voor meer penalty’s.

De safety car was de meest verzochte feature van de fans en is terug. Daarnaast is de virtual safety car voor het eerst toegevoegd. Hier moet jij als rijder letten op de delta om te zien of je niet te hard of te langzaam gaat.

De safety car is terug van weggeweest.

De safety car is terug van weggeweest.

Meer details
Het schademodel in de game is verbeterd, waardoor je nu zelfs kleine stukjes van de auto eraf kunt zien vallen. Daarnaast kun je nu te hard door de pitsstraat heenrijden, is de vijf seconden tijdstraf toegevoegd en zitten de wielen nu vastgebonden aan het chassis van de auto, iets wat je kunt zien als de auto hard in aanraking komt met de muur. De tegenstanders (de ”A.I.”) zijn ook verbeterd in de game, waardoor je o.a. nu niet meer in de eerste ronde héél veel coureurs kunt inhalen.

Buiten de carrière modus is het ook mogelijk om nu te bepalen op welk moment van de dag jij wilt racen. Zonsopgang, zonsondergang? Het kan (bijna) allemaal! Races die in het donker worden verreden, zullen het merendeel van de race ook donker zijn en vice versa.

Het team van Haas debuteert in de game, net als het stratencircuit van Baku.

Het team van Haas debuteert in de game, net als het stratencircuit van Baku.

Last, but not least: in de game is het circuit van Hockenheim (Grand Prix van Duitsland) terug van weggeweest en debuteert Baku als Grand Prix van Europa. De laatstgenoemde is het grootste circuit in de game en zag er, op de demo-versie bij het preview event, héél goed uit. Het team van Haas F1 debuteert ook, waardoor er dit jaar 22 rijders op de grid zullen staan in plaats van 20. Dit is tevens ook het aantal spelers die online tegelijkertijd tegen elkaar kunnen racen. Kortom: genoeg spektakel en een keer een grote update van Codemasters aan de Formule 1-franchise.