In navolging van teambaas Frank Williams heeft mede-eigenaar Patrick Head motorleverancier BMW eveneens een veeg uit de pan gegeven. De Engelsman noemt het gedrag van de Duitse motorfabrikant hoogst onprofessioneel.

Als het zo doorgaat lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat beide partijen het contract – dat tot 2009 loopt – uit zullen dienen. De Duitsers leveren de laatste tijd steeds meer kritiek op Williams, terwijl andersom dezelfde vlieger opgaat.

,,We zitten op dezelfde strategie als BMW, alleen twijfelen wij juist over de manier waarop zij met de kracht van de motor omgaan. Vanaf het moment dat zij openlijk met de verwijtende vinger richting ons zijn gaan wijzen, hebben we gesprekken met andere fabrikanten gevoerd", vertelt een geïrriteerde Patrick Head in het Italiaanse Sport Auto Moto. ,,Ik vind dat het gedrag van BMW totaal niet door de beugel kan."

,,Ik ben niet onder de indruk van hun aanpak, zij schuiven alle problemen telkens af op de auto en dat is iets waar ik niet blij mee ben. Neem als voorbeeld onze slechte starts, het lijkt mij niet dat dit enkel en alleen aan de auto ligt. De motor neemt hier eveneens een belangrijke rol voor z’n rekening."

Het gaat zelfs zover dat Patrick Head ervan overtuigd is dat de BMW-krachtbron niet meer tot de besten in het Formule 1-veld behoort. ,,Onze partner blijft haar eigen mensen maar ophemelen, terwijl ze haar hand eens in de eigen boezem moet steken. Daarom ga ik er niet geheimzinnig over doen, zoals ik al zei hebben we inderdaad met enkele andere fabrikanten gesproken."

,,BMW denkt overal de beste in te zijn, maar dat is gewoon niet zo. Als het aan mij ligt gaan we werken als een familie, maar daar komt niet veel van terecht. Neem bijvoorbeeld nog eens dat startmechanisme. We hebben samen een systeem ontworpen, maar als het niet blijkt te werken krijgt het team daar de schuld van. Dat is gewoon niet eerlijk."

Het is haast een publiek geheim dat Sauber volgend seizoen van BMW-motoren wordt voorzien. Misschien kopen de Duitser zich zelfs wel in bij het Zwitserse team. En juist daar is het misschien wel fout gegaan. Vanaf het moment dat de motorenbouwer uit München bekendmaakte in gesprek te zijn met Peter Sauber, is de relatie met Williams langzaam maar zeker verslechterd.

Ondanks al zijn kritieken op de huidige motorenpartner, sluit Patrick Head niet uit dat zijn renstal volgend seizoen ’gewoon’ met BMW-krachtbronnen aan de start zal verschijnen. ,,We bekijken de gehele situatie en zullen deze uitvoerig bestuderen. In ieder geval laten we het niet na om de beschikbare opties grondig tegen elkaar af te wegen. Uitsluiten wil ik vooralsnog niks, er is dus nog steeds een kans dat we volgend seizoen door BMW’s aangedreven worden."