Damon Hill, de wereldkampioen van 1996, drukt zijn landgenoot Lewis Hamilton op het hart volwassener te worden, zodat 2012 niet net zo’n moeizaam jaar voor hem wordt als 2011 was.

 

Over Hamilton en de problemen die hij op en naast de baan had is in 2011 veel gezegd en geschreven. De McLaren-coureur is naar aanleiding daarvan vastbesloten zich in 2012 minder te laten afleiden en ervoor te zorgen dat hij meer rust aan zijn hoofd heeft, hetgeen volgens Hill zeer verstandig is: “Hij moet de randzaken buiten het circuit houden”, zegt deze tegen persbureau Press Association Sport.

 

“Lewis moet terug naar de basis en in 2012 gelijk vanaf het begin laten zien dat hij geweldige prestaties kan leveren en ook een meer volwassen coureur is geworden”, luidt het advies van Hill, die komend seizoen overigens tien races als analyst zal verslaan voor de Britse zender Sky.

 

“Ik snap best dat de Formule 1 een verwarrend wereldje is en Lewis bovendien een opvoeding heeft gehad die – zacht gezegd – wat afwijkt van de norm, dus het is heel normaal dat hij af en toe wat stoom wil aflaten, maar in de Formule 1 kun je je dat niet altijd veroorloven.”

 

“Zeker als je bij een topteam zit, word je namelijk geacht continu topprestaties te leveren en zowel achter het stuur als naast de auto volledig toegewijd te zijn”, weet de ex-coureur van Brabham, Williams, Arrows en Jordan. “Wellicht dat Lewis er dan ook wat harder aan moet trekken dan hij de afgelopen tijd heeft gedaan.”

 

“Over zijn talent bestaat uiteraard geen twijfel”, benadrukt Hill. “Maar het is zaak voor Lewis dat hij zijn hoofd op orde krijgt en een harmonieuze omgeving om zich heen weet te creëren, zoals zijn teamgenoot Jenson Button dat heeft weten te doen, en waarvan Lewis onderkent dat dit het verschil kan maken.”

 

Om die reden is het volgens Hill ook zaak dat Hamilton snel voor zichzelf uitmaakt of hij zijn eind 2012 aflopende contract met McLaren wil verlengen. “Hij heeft zich namelijk nog niet uitgesproken over zijn toekomst, en het kan best zijn dat hij eraan toe is om McLaren te verlaten. Dit vraagstuk zou volgend jaar echter best wel eens een issue kunnen worden.”