Niet alleen voor de Formule 1-fans, ook voor Jenson Button zelf was het een grote verrassing dat hij gisteren de pole-position in de wacht wist te slepen. Michael Schumacher start naast hem op de eerste startrij, iets wat we in 2005 eveneens nog niet eerder gezien hebben. De grote vraag is dan ook hoe licht beide coureurs zijn, Adam Cooper probeert erachter te komen.

Voor de BAR-coureur is het de tweede pole uit zijn loopbaan, de eerste behaalde hij vorig seizoen in Imola. Ook toen startte Michael Schumacher als tweede. Twee weken terug in Europa behaalde Nick Heidfeld de pole, hij deed dit dankzij zijn lichte auto waardoor hij in de race drie pitstops moest maken. Het lijkt erop dat ’Jense’ sowieso lichter is dan Fernando Alonso. Het wordt tevens interessant om te zien hoe groot het onderlinge verschil qua benzine is tussen de Spanjaard en de Ferrari-coureur, die doorgaans in de race snelle tijden neer weet te zetten.

,,We wisten al dat we hier redelijk voor de dag konden komen, maar dat we de McLarens en Renaults nu achter ons laten hadden we niet durven dromen. Het is goed om hier vooraan te staan en het is een mooie opsteker voor het team. We hebben een zware tijd achter de rug, dus we konden wel weer eens wat positief nieuws gebruiken", vertelt de Engelsman na afloop van de kwalificatie.

,,Hoewel er niet veel grip was ben ik best tevreden over mijn ronde. Ik denk dat de wind een behoorlijke invloed had, want het circuit was best glad en dat maakte het er niet makkelijker op. De racesnelheid ziet er goed uit, maar het blijft speculeren want ook de overige topteams zijn zeker nog niet uitgeschakeld."

Een probleem voor Button is mogelijk zijn snelheid op het lange rechte stuk dat evenwijdig loopt aan de Olympische roeibaan. De BAR-coureur komt op dat punt nogal wat snelheid tekort ten opzichte van de andere coureurs, iets wat hem vanavond in de race kwetsbaar kan maken.

,,Dat is al het hele weekend het geval en veel harder zullen wij er niet gaan. Ik hoop gewoon dat we de anderen in de beginfase – als alles nog dicht bij elkaar zit – achter ons kunnen houden", vervolgt hij. ,,Wat betreft de remmen ben ik een stuk optimistischer, daar hebben we het hele weekend nog geen probleem mee gehad."

Tot slot verklaarde de 25-jarige coureur waarom BAR zo tegenvallend presteerde op de Nürburgring twee weken geleden ,,We hadden ter voorbereiding op die race enkele nieuwe onderdelen geprobeerd op Paul Ricard. Dat is geen geweldig circuit om dat soort dingen te testen, maar ons gevoel zei dat we er vooruitgang mee konden boeken en dus besloten we ze te gebruiken. Helaas werden we met onze neus op de feiten gedrukt."

,,Vorige week hebben we de aërodynamica op Silverstone aan een nieuwe test onderworpen en toen realiseerden we dat de BAR 007 onder het remmen een stuk nerveuzer was. Gelukkig rijden we nu met weer een andere aërodynamisch pakket en dat pakt een stuk beter uit", legt Button uit, die niet voor een nieuwe deceptie vreest.