De maand mei was een historische maand voor de Nederlands autosportliefhebber. Aangevoerd natuurlijk door Max Verstappen. Maar.. wat deden de andere Nederlanders in de autosport deze maand eigenlijk?

Max Verstappen werd met ingang van de Grand Prix van Spanje coureur van Red Bull en zette zijn eerste wedstrijd voor dat team meteen om in een overwinning. Records, die waarschijnlijk nooit meer worden verbroken zullen worden, werden neergezet. In de straten van Monaco had hij het moeilijker. Na een sterke inhaalrace eindigde zijn race in de vangrail.

rv_rbr_1

Verstappen is niet meer de enige Nederlandse coureur die nu deel uitmaakt van het Red Bull-programma. Richard Verschoor (15 jaar), rijder in het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) van de Formule 4, maakt sinds kort deel uit van het Red Bull Junior programma. Hij pakte de overwinning in openingsrace van het seizoen op het circuit van Sotsji en maakte grootse indruk op dr. Helmut Marko.

De meest succesvolle Nederlandse coureur in die klasse is hij echter niet; Jarno Opmeer behaalde sinds de start van het seizoen drie overwinningen (één op Sotsji en twee op Zandvoort) en stond in de overige twee wedstrijden op het podium. Ook Danny Kroes, de derde Nederlander in deze klasse, beleefde ook een mooi debuut in de autosport met vier top-acht klasseringen.

Naast de jonge Nederlandse talenten, behaalde er ook een routinier een klinkende overwinning op het stratencircuit van Marrakesh. In het World Touring Car Championship (WTCC) pakte Tom Coronel in de hoofdrace de winst door de kampioen van 2015, José Maria Lopéz, brutaal achter zich te houden. Het is overigens niet Coronel, maar Nicky Catsburg die de beste Nederlander is in de WTCC. Door de 11 punten die hij behaalde op het stratencircuit van Marrakesh en de Nürburgring staat hij op een 8e plaats, één plekje boven Coronel.

In de GP3 was het alleen Nyck de Vries, coureur van het McLaren Young Driver Program, die punten wist te pakken met een negende en vijfde plaats in Barcelona. Zijn teamgenoten bij ART, Charles Leclerc (1e), Alexander Albon (2e) en Nirei Fukuzumi (6e) staan wel hoger in het kampioenschap dan de Nederlander (9e). Steijn Schothorst werd 22e in de eerste race en viel uit in de tweede race.

Robin Frijns, coureur in de Formule E klasse met veel ex-Formule 1 coureurs, behield zijn 10e plaats in het kampioenschap door acht punten te halen op stratencircuit van Berlijn. De mooiste inhaalactie van dat weekend ging echter wel naar de Nederlander, na een ‘driftende’ inhaalmanoeuvre op Loïc Duval.

Beitske Visser behaalde een 7e en 9e plaats op het circuit van Spa-Francorchamps in de Formule V8 3.5 series. Tot slot waren Jeroen Bleekemolen en Renger van der Zande succesvol met podiumplaatsen in de Blancpain GT Series en de 24 uur van Nürburgring.