Christian Horner – de teambaas van Red Bull – hoopt niet dat het relletje over de teamorder die hij gisteren aan Mark Webber uitdeelde ervoor zorgt dat de Australiër zijn contract niet wil verlengen.

Webber zat teamgenoot Sebastian Vettel gisteren in de slotfase van de race op de hielen in de strijd om de tweede plaats. Omdat de race al in een vergevorderd stadium was en hij bang was voor een mogelijke aanrijding en puntverlies, besloot teambaas Horner echter om Webbers race-engineer Ciaron Pilbeam op te dragen aan zijn coureur te vertellen dat hij zijn teamgenoot niet mocht aanvallen.

Webber negeerde deze instructies en uiteindelijk was het dus Horner zelf die Webber over de radio toesprak en hem vroeg het gat naar Vettel ‘in stand te houden’, hetgeen Webber alsnog niet deed, al lukte het hem desondanks niet om Vettel te pakken.

Na de race was Webber gekrenkt omdat Horner hem een teamorder had opgelegd, terwijl de teambaas er op zijn beurt niet gelukkig mee was dat zijn coureur deze genegeerd had.

Wat de situatie extra precair maakt, zo bericht Autosport, is dat Red Bull en Webber in principe al voor de race in grote lijnen een nieuw contract voor 2012 overeengekomen waren, maar dat dit nog niet is getekend.

Horner laat tegenover de Engelse publicatie dan ook weten dat hij hoopt dat de naderende overeenkomst niet in gevaar is gebracht door dit incident: “Ik hoop oprecht van niet”, verklaart hij.

“Ik kan best begrijpen dat een coureur soms gefrustreerd is vanwege instructies die hij vanaf de pitmuur krijgt, maar het draait uiteindelijk om het team en het is mijn baan om ervoor te zorgen dat het team het zo goed mogelijk doet”, herhaalt de teambaas zijn standpunt van gisteren bovendien nog maar eens.

Webber heeft op zijn beurt op zijn persoonlijke website aangegeven dat hij er vandaag nog net zo over denkt als gisteren: “Ik was niet tevreden met de teamorder, want in de Formule 1 moet je altijd tot het uiterste blijven gaan.”

“Het team wilde graag zekerheid wat betreft de WK-punten en was bezorgd dat Sebastian en ik met elkaar zouden botsen. Ik begrijp dat best, maar ik wilde de extra punten hebben voor in het kampioenschap en ik denk dat we ook wel bewezen hebben dat we tegen elkaar kunnen racen zonder dat het in tranen eindigt.”

Horner en Webber gaan één dezer dagen sowieso nog met elkaar om de tafel zitten om het voorval te bespreken. De teambaas heeft echter benadrukt dat hij deze gesprekken het liefst achter gesloten deuren houdt.