Het ging donderdag op de traditionele media-dag in São Paulo bijna nergens anders over. Max Verstappen werd continu herinnerd aan de Braziliaanse GP van vorig jaar, waarin hij zich in de regen op heroïsche wijze vanuit de achterhoede een weg naar het podium baande. “Ik heb er zelf niet veel over nagedacht. Het is nu 2017, dat was 2016.”

De kans dat er zondag opnieuw een regenrace op het Autódromo José Carlos Pace aanstaande is, is klein gezien de voorspellingen van de lokale meteorologen. De verwachting is zonnig en warm (25 graden) weer. Maar Verstappen heeft, zo bleek twee weken geleden in Mexico, niet meer per se hulp van boven nodig. “Het is natuurlijk prima weer terug te zijn. Maar om eerlijk te zijn heb ik niet veel nagedacht over de race van vorig jaar. Het is nu 2017, dat was 2016.”

Hij heeft de wervelende voorstelling van twaalf maanden geleden recent ook niet meer terug gekeken. “Heb ik ook geen behoefte aan gehad. Vorig jaar heb ik hem wel een keer gezien, omdat die race toevallig werd uitgezonden.” Typisch Verstappen. Hij leeft in het heden. Wat geweest is, is geweest. Hij kijkt liever vooruit naar nieuwe kansen. En de Braziliaanse GP was volgens hem ook niet de race waaruit hij het afgelopen jaar de meeste voldoening heeft gehaald. “Dat is toch Maleisië”, stelt hij. “Het hele jaar daarvoor was het redelijk slecht qua uitvalbeurten. Als je dan weer wint, voelt dat enorm goed.”

De opwaartse trend zette zich na de tropische verrassing voort. In Japan finishte hij als tweede, in Amerika als vierde en twee weken terug in Mexico veroverde hij de tweede scalp van dit seizoen. Het smaakt naar meer, de honger is nog lang niet gestild. “Ik ben nog heel fris, omdat de laatste paar races eindelijk goed gaan. De afgelopen vier races hadden we de snelste auto. Of dat hier ook zo is, weet ik niet. Ik beschouw mijzelf niet als favoriet: je begint altijd overnieuw.”

Aan het einde van de mediasessie met de Nederlandse pers liet Verstappen nog even zijn licht schijnen over het haalbaarheidsonderzoek dat de gemeente Zandvoort heeft laten uitvoeren om te kijken of een Nederlandse GP in de duinen realiseerbaar is. “We zullen wel zien wat de uitkomst is. Ik ben er niet mee bezig. Als het gebeurt, gebeurt het. Zou mooi zijn. Er zullen wel wat dingen aan het circuit moeten veranderen.”