Max Verstappen heeft één punt behaald in de Grand Prix van Italië. Een samenkomen met Felipe Massa in de openingsfase van de race wierp hem ver terug, waarna een dijk van een inhaalrace hem terugbracht naar de top tien.

Max Verstappen maakt direct bij de start al veel van zijn gridstraffen goed door van de dertiende startplaats op te klimmen naar P8. Het volgende slachtoffer moet dan Felipe Massa zijn en aan het eind van het rechte stuk positioneert hij zich aan de buitenkant bij de Williams-coureur. De Braziliaan wil van geen wijken weten en behoudt in de eerste chicane de binnenkant van de bocht. Hij laat zich wat naar buiten lopen en daar raken de twee elkaar (zie foto). Een lekke band rechtsvoor is voor de Nederlander het trieste gevolg.

“What the fuck is he doing?”, brult Max Verstappen over de boordradio, terwijl hij op drie wielen naar de pitstraat hobbelt voor nieuwe banden en een nieuwe voorvleugel. Verstappen komt in twintigste en laatste positie terug op de baan. De geplande inhaalrace wordt daarmee nog een stuk lastiger. Op een vers setje supersofts – hij startte op de softs – rijdt hij wel direct de snelste raceronde, wat aantoont dat de verdere schade aan zijn RB13 hem bespaard is gebleven.

Het is pas na vijftien ronden dat Verstappen voor het eerst weer tegenstanders treft. Romain Grosjean biedt op hetzelfde punt waar Massa en Verstappen elkaar troffen aanzienlijk minder tegenstand. Als Verstappen door pitstops van de Saubers is aangekomen op de zeventiende plaats, worden hem voor het eerst blauwe vlaggen getoond. Raceleider Lewis Hamilton zet hem op de helft van de race op een ronde.

Opmars
Niet veel later zoekt Verstappen voor de tweede en laatste maal de pits op, om wederom het zachtst beschikbare Pirelli-rubber onder te laten binden. Het kost hem twee plaatsen, waardoor hij zijn laatste stint aan mag vangen vanaf de achttiende plaats. Waar hij de eerste keer Grosjean nog zonder problemen voorbij kwam, raakt de Fransman hem nu bij het aanremmen van de eerste chicane pardoes op zijn linkerachterband. Dit keer houdt de band wel stand en komt Verstappen met de schrik vrij en dus blijft hij zicht houden op punten.

Op de jacht naar die punten profiteert hij optimaal van zijn verse setje banden, waarop hij nu als een warm mes door de boter snijdt. De chicane Variante della Roggia is zijn nieuwe favoriete inhaalplekje, want achtereenvolgens zien Carlos Sainz en Nico Hülkenberg hem aan hun voorbij zeilen. Kevin Magnussen, door recente acties niet de meest populaire man op het circuit, geeft zich op datzelfde punt minder makkelijk gewonnen. Verstappen houdt zijn poot stijf, wat Magnussen na een lichte touché op een ritje door het gras en over de uitloopstroken komt te staan.

Max Verstappen ligt vanwege het incident korstondig onder de loep van de wedstrijdleiding, maar die acht het voor beide partijen geen straf waard. De inhaalactie op Magnussen blijkt het laatste wapenfeit van Verstappen, die als tiende onder het zwart-wit-geblokt door rijdt. Teamgenoot Daniel Ricciardo rijdt in de andere Red Bull-bolide naar de vierde plek.