Felipe Massa nam het besluit naar eigen zeggen maanden geleden al, maar maakte zijn afscheid uit de Formule 1 pas in Monza wereldkundig. Bewust, zo vertelt hij.

Felipe, je wilde je pensioen per se in Monza aankondigen. Waarom?
“In 2006 maakte Michael zijn vertrek op deze plek bekend. Hij stopte, zodat ik bij Ferrari kon blijven. Het team had Kimi Räikkönen al gecontracteerd. De enige manier voor mij om te kunnen blijven, was als Michael zou weggaan. Dat deed hij, voor mij.

Wat heeft Schumacher voor je betekend?
“Michael heeft zo’n grote invloed op mij gehad. Hij was een mentor, mijn leermeester. Hij deelde alles, hielp mij op weg. Ik heb enorm veel van hem opgestoken. Dat ik hier zit, heb ik ook aan hem te danken.”

www.sutton-images.com Felipe Massa (BRA) Williams announces his retirement from F1 at the end of the season at Formula One World Championship, Rd14, Italian Grand Prix, Preparations, Monza, Italy, Thursday 1 September 2016.

Felipe Massa kondigde op 1 september zijn afscheid aan. Foto: Sutton Images

Je hebt vijftien jaar Formule 1 op je cv staan, races gewonnen, voor Ferrari gereden en was in 2008 een halve minuut wereldkampioen. Hoe kijk je terug op je loopbaan?
“Ik ben heel trots op mijn carrière, die mooier was dan ik me ooit kon voorstellen. Ik heb in alle categorieën waarin ik heb gereden gewonnen, elf GP-zeges in de Formule 1 op mijn naam, het WK op één punt verloren en met Sauber, Ferrari en Williams voor schitterende teams gereden.”

De eerste overwinning bij je thuisrace, in 2006 in São Paulo, moet een van de hoogtepunten zijn geweest.
“Absoluut. Elke keer als ik voorbijkwam, gingen de mensen op de tribunes staan. Maar het was niet het enige hoogtepunt. Ik heb veel geweldige dingen meegemaakt. En dan bedoel ik niet zozeer de overwinningen of poles, maar het neerzetten van snelle rondetijden, inhaalmanoeuvres: je verlegde steeds grenzen, deed dingen waarvan je dacht dat je die niet kon.

Blijf je wel racen of zien we je nooit meer terug op het circuit?
“Ik houd van racen, nog steeds. Ik heb nu de tijd om na te denken wat ik wil. Maar het liefst ga ik door met waar ik zo van houd. Weet je, Formule 1 is een beetje raar. Ik ben 35 jaar en kondig nu mijn pensioen aan. Maar ik voel me nog helemaal niet oud, denk helemaal niet aan mijn pensioen. Ik heb nog zoveel te doen. Daarom was het ook zo’n moeilijk besluit.”


Cover NL

Meer over het afscheid van Felipe Massa en Jenson Button lees je in de nieuwste uitgave van Formule 1. Met daarin ook volop aandacht voor de promotie van Stoffel Vandoorne, de controverse rond Max Verstappen, de titelstrijd die weer open ligt en de crisis bij Ferrari. Formule 1 editie 13 ligt nu in de winkel. Je kunt ‘m ook hier bestellen.

 

.