Esteban Ocon vocht in de Formule 3 in 2014 verbeten duels uit met Max Verstappen. Wie weet komt het met zijn promotie naar Force India volgend jaar tot een hernieuwd duel.

Het lijkt erop dat er een nieuwe, jonge generatie coureurs aankomt in de Formule 1.
Het verschil met vroeger is dat je tegenwoordig al veel eerder start als professioneel coureur; dat begint al zo’n beetje in de karts. Als je dan verdergaat, werk je ongeveer op je vijftiende al nauw samen met de engineers. Op vrij jonge leeftijd kun je je als coureur al ontwikkelen.”

Was je verrast dat Max Verstappen, die je in 2014 in de Formule 3 hebt verslagen, zo snel overstapte naar de Formule 1?
“Hmm. Max had het geluk dat hij zo snel kon instappen. Dat had ik vorig jaar niet. Maar hij had de potentie, verdiende het eerlijk gezegd ook wel. Hij is een erg snelle coureur en ik ben ook helemaal niet verrast dat hij het zo goed doet.”

© FIA F3

© FIA F3

Hoe kijk je terug op het Formule 3-seizoen waarin Verstappen één van je grootste concurrenten was?
“Ik heb in 2011 ook tegen hem geracet, in de karts. Toen vochten we al harde duels uit, net als in de Formule 3. We komen elkaar altijd tegen. De strijd in de Formule 3 was zwaar en heftig. Ik was meestal sneller in de kwalificaties, hij in de races.

Het was dus leuk om tegen Max te racen?
“Nee, dat was helemaal niet leuk! Het was vaak op het randje van gevaarlijk; we hebben ik weet niet hoe vaak wiel-tegen-wiel gereden. Maar we zijn er nooit vanaf gegaan, dus kun je concluderen dat het harde, maar faire gevechten waren.”

© FIA F3

© FIA F3

Is jouw rijstijl vergelijkbaar met die van Verstappen?
“Vind ik moeilijk te zeggen. Wat ik wel zeker weet is dat hij veel agressiever rijdt dan ik. Ik bedoel: ik ben agressief als dat echt nodig is en niet de hele tijd. Ik denk eerst na voordat ik op agressieve wijze risico’s ga nemen. Dat is een groot verschil tussen mij en Max. Ik denk meer na.”

Was er wel onderling respect?
“Niet echt. Op de baan nooit, erbuiten wel. We haatten elkaar gedurende het seizoen, daarbuiten was het oké. Maar ik denk dat we sindsdien wel volwassener zijn geworden.”


f1-17-16-cover_highres

 

Lees het volledige interview met Esteban Ocon in de nieuwste editie van Formule 1. Met daarin ook een uitgebreide terugblik op Max Verstappens heroïsche race in Brazilië, een interview met Olav Mol en een portret van Red Bulls nieuwste talent, de vijftienjarige Nederlander Richard Verschoor. Formule 1 editie 17 ligt nu in de winkel. Je kunt ‘m natuurlijk ook hier bestellen.