*

Jörgen Raymann: ‘Ik ben een Max Verstappen-bakvisje’

André Venema

André Venema

26 september 2017 11:11

Jörgen Raymann: ‘Ik ben een Max Verstappen-bakvisje’
Maurice Volmeyer

In de rubriek Vipbox vertellen bekende Nederlanders over hun fascinatie voor Formule 1. Jörgen Raymann (51), komediant, tv-persoonlijkheid en programmamaker bij BNR Nieuwsradio, is naar eigen zeggen ‘een instromer’. “Ik heb nooit iets gehad met Formule 1”, bekent hij. “Daar ben ik heel eerlijk in.” Met een knipoog: “Ik las vroeger wel Michel Vaillant.”

Toen Raymann voor het eerst Max Verstappen in levenden lijve zag, bij City Racing in Rotterdam, werd zijn interesse in alle hevigheid aangewakkerd. “Ik had oordopjes in, een vriend van mij niet. Die heeft drie maanden gesuis in zijn oren gehad… Toen Max voorbij scheurde had ik meteen zoiets van: dit is toch één van onze jongens die in zo’n bolide rijdt. Natuurlijk hebben we Albers, Doornbos en Van der Garde gehad. Maar Max heeft dat jonge, de bravoure.”

Hij bewondert de tiener voor zijn moed en oprechtheid. “Ik ben een Max Verstappen-bakvisje”, grijnst hij. “Ik vond zijn vader ook al aardig, maar opeens kwam die kleine die niet eens een rijbewijs had en gewoon meedeed in de Formule 1. Dan krijg je daar een zwak voor, hè. Als jij op die leeftijd de ballen hebt om met de grote jongens mee te doen, ga ik je volgen. Dat verhaal is toch te mooi om waar te zijn?”

“Ik vind die Formule 1-auto’s fucking ongelofelijk”, vervolgt Raymann. “Het zijn monsters. Daarom heb ik ook zoveel respect voor Max. En het is ook hard werken: de kracht die coureurs nodig hebben om de auto te besturen, de focus en het concentratieniveau. Ze flirten met de dood. Je kunt je geen fout permitteren, of zeggen: jongens, deze ronde gaan we het even rustig aandoen. Dat werkt niet. Ik denk dat er meer menselijk vermogen van een coureur dan een voetballer geëist wordt. Formule 1 is absolute topsport, een bovenmenselijke inspanning. Ik vind het mooi als mensen zichzelf kunnen uitdagen om net een stapje verder te gaan dan de rest.”

Lees het complete verhaal van Jörgen Raymann over Max Verstappen in het nieuwste nummer van Formule 1, onmisbaar voor de liefhebber en kenner. Nu verkrijgbaar in de winkel en hier online te bestellen.