HRT-coureur Narain Karthikeyan trekt zich niets aan van de kritiek aan zijn adres vanuit het team van Red Bull, dat vindt dat hij er voor heeft gezorgd dat Sebastian Vettel de zege gisteren verloor aan Lewis Hamilton.

In ronde 42 van de 56 kwamen Vettel en Hamilton, die in die volgorde als eerste en tweede rondreden, achterblijver Karthikeyan tegen. Hamilton zat daarbij kort op Vettel, die hij met name in de DRS-zone telkens onder druk wist te zetten, maar buiten deze zone niet echt kon bedreigen.

In de bochten drie tot en met zeven – waar het snelheidsverschil tussen de topbolides van Vettel en Hamilton en de trage HRT van Karthikeyan extra duidelijk is – kwam Vettel vervolgens dicht achter Karthikeyan te zitten, maar inhalen is nagenoeg onmogelijk in deze bochtencombinaties en dus kwam Vettel er niet voorbij.

In bocht acht lukte het Vettel vervolgens pas Karthikeyan te passeren, maar Hamilton zat op dat moment al dichterbij dan in eerdere ronden het geval was geweest. Hamilton slaagde er daardoor in Vettel in de opvolgende DRS-zone voorbij te snellen, waarna hij de leiding niet meer afstond en naar de overwinning reed.

Na afloop van de Grand Prix lieten Vettel en zijn teambaas Christian Horner vervolgens weten niet blij te zijn met Karthikeyan, aangezien het oponthoud achter de coureur uit India er volgens beide voor had gezorgd dat Hamilton erin was geslaagd de leiding af te pakken.

“De race is beslist door één achterblijver, Karthikeyan, die niet in zijn spiegels keek. Sebastian verloor hierdoor op een cruciaal moment tijd, waardoor Hamilton hem kon passeren”, mopperde Horner, die nog wel erkende dat Karthikeyan Red Bull ook vaak genoeg ‘heeft geholpen door in andere gevallen wel aan de kant te gaan’ en de HRT-rijder het dus ook niet te zwaar wilde aanrekenen.

Ook Vettel toonde zich na de race – nadat hij zich gedurende de Grand Prix over de radio al over Karthikeyan had beklaagd – niet gelukkig met de acties van de HRT-coureur. “Ik verloor een zeer belangrijke en felbevochten seconde achter hem. Ik wil er zo kort na de race verder niet te veel over zeggen, want dat is niet verstandig, maar het is een feit dat we vandaag niet gewonnen hebben en dat Karthikeyan daar een rol in heeft gespeeld.”

De beklaagde Karthikeyan laat op zijn beurt in een reactie tegenover Autosport weten zich van geen kwaad bewust te zijn. “Ik heb het er voor de race met race director Charlie Whiting al over gehad dat het onmogelijk is om in de bochten drie tot en met zeven aan de kant te gaan, want ik wist dat er zich zo’n situatie zou gaan voordoen. Charlie vertelde me toen dat hij dat wist en dat het geen probleem zou zijn als je daar geen plaats maakt, dus ik heb niets verkeerd gedaan.”

“In de volgende bocht maakte ik bovendien ook gelijk veel ruimte van Vettel”, benadrukt Karthikeyan, die zich verder niets van de kritiek aantrekt: “Je kunt in de bochten daarvoor nu eenmaal niet aan de kant”, herhaalt hij. “Als er iemand is die hier over klaagt, is dat verder dus gewoon jammer, maar helaas.”