Giedo van der Garde (32) krijgt het druk komend jaar. Hij wordt vader, debuteert bij Racing Team Nederland en is door de Nederlandse autosportfederatie (KNAF) aangesteld als bondscoach. “Ik denk dat ik met mijn ervaring en kennis van toegevoegde waarde kan zijn.”

Giedo, gefeliciteerd met je nieuwe functie bij de KNAF. In Abu Dhabi vertelde je afgelopen november al dat er ‘iets speelde’.
“Ik heb een aantal gesprekken gehad met de KNAF. Belangrijkste was dat we het eens moesten zijn over de structuur en filosofie. Ik heb daarop een plan gemaakt hoe talent moet worden opgepikt en begeleid. Iedereen binnen de KNAF was snel om. Ik denk dat ik met mijn ervaring en kennis als bondscoach van toegevoegde waarde kan zijn.”

Was je verrast dat de KNAF bij jou uitkwam?
“Het balletje is eigenlijk gaan rollen door Sander Dorsman (teammanager van MP Motorsport, red). Die heeft tegen de KNAF gezegd dat ze goed moesten nadenken hoe ze het programma wilden neerzetten. Ik stond op de lijst, vervolgens hebben ze mij gebeld.”

Wat wordt precies je rol?
“Een belangrijk onderdeel is het rekruteren van toptalenten in de karts, want daarin worden coureurs eigenlijk gemaakt en gevormd. Karten maakt deel uit van het KNAF Talent First-plan, waarbij talentvolle rijders op tal van onderdelen worden ondersteund. We hebben wat dat betreft ook goed om ons heen gekeken hoe in andere landen aan talentontwikkeling wordt gedaan. Kijk naar België, waar Stoffel Vandoorne door de bond is opgepikt en vervolgens fysiek, mentaal en financieel is begeleid. Zo hoort het.”

Dat ga jij ook doen: begeleiden.
“Ja. Ik breng, denk ik, een stuk ervaring mee die niet veel coureurs in Nederland hebben. Ik heb alles meegemaakt: wereldkampioen karting, kampioen in de World Series by Renault en ik heb GP2 en Formule 1 gereden. Ik ga intensief met de talenten samenwerken: hoe staan ze ervoor, wat is hun achtergrond, wat doen ze? Ik wil ze leren en meegeven wat je er mentaal en fysiek voor moet doen, maar ook hoe ze bijvoorbeeld moeten omgaan met de pers. Ik zal ook zelf op pad gaan om de talenten te volgen en bekijken.”

Ga jij als bondscoach talent het complete pakket leveren?
“Zeker. Maar ik ga dat niet alleen doen. Mijn oude fysiotherapeut Carlos Corell wordt in het programma meegenomen. Hij maakt de trainingsprogramma’s. Verder komt er mentale begeleiding van CTO Zuid (Centrum voor Topsport & Onderwijs, red) en werkt NOC*NSF mee. We moeten er met zijn allen voor gaan zorgen dat we talenten goed begeleiden en scouten, zodat we hopelijk op termijn een jochie in de Formule 1 kunnen afleveren.”

Je krijgt het maar druk komend jaar.
“Vastgoed, zelf racen en bondscoach bij de KNAF… De afgelopen twee jaar heb ik Steijn Schothorst als mentor/coach een beetje op weg geholpen. Die rol ligt me wel. Er valt veel te doen en op deze manier blijf ik nauw bij de autosport betrokken. Vind ik mooi.”