*

Krabbel van bloednerveuze Gilles Villeneuve: ‘Twee minuten later raasde hij door de duinen’

Koen Vergeer

Koen Vergeer

23 maart 2019 09:00

Krabbel van bloednerveuze Gilles Villeneuve: ‘Twee minuten later raasde hij door de duinen’

Een handtekening van je favoriete coureur. Als kind is het een onvergetelijk moment, voor even is jouw held alleen met jou bezig. De krabbel is het bewijs, FORMULE 1 zoekt naar dit soort zoete herinneringen. Stuur een gescande versie van de handtekening naar redactie@formule1.nl plus jouw verhaal in 100 woorden. Voor het volgende nummer ruimen we een pagina in voor de mooiste inzendingen.

Schrijver en dichter Victor Schiferli was een vaste bezoeker van Circuitpark Zandvoort, ook in het naastgelegen Bouwes Hotel liep hij zijn helden tegen het lijf.  Hij heeft ze nog allemaal, stuk voor stuk zorgvuldig uitgeknipt en ingeplakt. Niki Lauda, Carlos Reutemann, Nelson Piquet en Bernie Ecclestone en nog heel veel anderen.

Als kleine jongen kwam Schiferli al in het rennerskwartier, daar was toen slechts een kaart van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) voor nodig. Hij kwam er zijn grote held tegen, Ferrari-legende Gilles Villeneuve.  “Mijn broer en ik vonden hem geweldig, omdat hij zo compromisloos reed. Hij was een beetje de Max Verstappen van zijn tijd: alles om te winnen. Desnoods kwam hij op drie wielen over de finish. We kwamen hem tijdens een training tegen, achter de pits.”

‘Duidelijk gestresst’
“Tegenwoordig zijn coureurs omringd door verzorgers en allerlei mediamensen, maar Villeneuve kwam gewoon in z’n eentje uit een caravan, helm in de hand. Hij had duidelijk haast, maar wij dachten: daar heb je Villeneuve! Dit is onze kans, we moeten zijn handtekening hebben! Hij was supernerveus en duidelijk gestresst, maar hij zette een handtekening, slordig en snel.”

“Toen hij klaar was viel alles op de grond: notitieblokje, pen. Met z’n drieën raapten we het op. Wij bedankten hem, hij mompelde nog wat en zette meteen een spurt in. Twee minuten later hoorden we zijn Ferrari door de duinen razen.”

Het bewijs, de vluchtige krabbel van Ferrari-god Gilles Villeneuve. Foto: Fons Klappe