Robert Kubica is tot dusver dit seizoen niet in staat om Williams-teamgenoot George Russell bij te houden in de races. Tegenover Autosport.com zegt hij daar geen verklaring voor te hebben. “Mijn racetempo was altijd juist een van mijn sterke punten.”

Kubica is na een afwezigheid van acht jaar door een ernstig rallyongeluk teruggekeerd in de Formule 1. De afgelopen seizoenen voerde hij al wel enkele testsessies uit. “Daarin werd duidelijk dat ik nog werk te doen had aan snelle kwalificatierondes, maar waren mijn lange runs altijd erg goed”, tekent Autosport op. “Maar met deze auto is mijn racetempo nergens te vinden en voelen de lange runs zwaarder dan ooit.”

In de kwalificatie moest Kubica ook al drie keer zijn meerdere erkennen in Russell, maar het verschil was in China miniem. In de races daarentegen verdwijnt zijn jonge teamgenoot telkens ver uit zicht.

“Ik heb geen grip”, zegt Kubica. “In de kwalificatie heb ik iets voor elkaar gekregen waardoor de banden veel meer grip bieden, maar in de race kan ik niet doen wat de coureurs voor me, en zelfs George, wel kunnen doen. Dat is vreemd. Ik heb van alles geprobeerd, maar kan de grip niet vinden. In deze sport kun je niets met magie oplossen.”

Kubica wil niet zeggen dat er iets mis is met zijn auto, maar hoopt dat hij samen met zijn team kan achterhalen waar het aan schort. “Ik heb heel slechte tractie, terwijl George daar geen klachten over heeft”, stelt hij. “Als je bij het uitkomen van de bochten last van wielspin en overstuur hebt en je teamgenoot bij je weg ziet rijden, is dat lastig te bevatten.”