Fernando Alonso heeft bij de thuisrace van zijn Renault-team de pole-position veroverd. In een spannende kwalificatie was de Spanjaard vooral in de tweede en derde sector de sterkste van het veld. Jarno Trulli en Kimi Raikkonen kwamen allebei ongeveer één tiende tekort. Dat betekent wel dat de Fin morgen als dertiende van start zal gaan. Na de pole-position in Amerika, was de Italiaanse Toyota-coureur met een tweede tijd wederom goed op dreef op de zaterdagmiddag. Kimi Raikkonen reed eveneens een solide ronde, vanwege zijn motorwissel heeft hij er alleen niet veel aan omdat hij nog tien startplekken teruggezet zal worden.

De tijd van 1:14.412 was voor de wk-leider genoeg om de snelste tijd voor zich op te eisen. Andere coureurs zaten soms nog wel onder zijn tijd, maar telkens als zij over de finishlijn kwamen bleek dat de tijd van de Renault-coureur niet verbeterd kon worden.

Dat ondervond ook Rubens Barrichello, de Ferrari-coureur hoefde lange tijd niet veel tijd toe te geven op de pole-sitter. Uiteindelijk kwam hij toch vier tienden tekort. Daardoor moest hij teamgenoot Michael Schumacher en Takuma Sato voorrang verlenen, die respectievelijk de vierde en vijfde tijd reden. Vooral de tijd van de Japanner was een verrassing, voor de verandering toonde hij zich sneller dan Jenson Button.

Alonso’s teamgenoot Giancarlo Fisichella reed de zevende tijd. Opvallend was de positieve reactie van de monteurs in de pitbox op zijn tijd, iets wat erop duidt dat de Renault-coureurs niet dezelfde strategie hanteren. Daarachter stond Jenson Button, die namens het BAR-team op jacht gaat naar de eerste wk-punten van 2005.

Juan Pablo Montoya stelde met zijn negende kwalificatietijd redelijk teleur. Het was al snel duidelijk dat het niet de middag van de Colombiaan zou worden, want hij slaagde er amper in afstand te nemen van de Sauber-coureurs Felipe Massa en Jacques Villeneuve. Met het wegvallen van Raikkonen zullen beide coureurs van het Zwitserse team morgen doorschuiven naar een plek in de toptien. Niet voor het eerst dit seizoen toonde de Braziliaan zich de snellere van de twee.

Zodoende bleven de Sauber-coureurs mannen als Ralf Schumacher, Mark Webber en Nick Heidfeld voor, coureurs die toch in staat geacht moeten worden om de ’Zwitsers’ terug te verwijzen. Dat dit Toyota-coureur Ralf Schumacher niet zou gaan lukken werd al snel duidelijk aangezien hij in de Adelaide-hairpin zijn rempunt miste, ver doorschoot en kostbare tijd verloor. Voor het Red Bull-team viel er vandaag niet veel eer te behalen op het Circuit de Nevers. De Minardi’s en Jordans bleven ze voor, meer zat er niet in.

Na het opmerkelijke resultaat op Indianapolis, stonden de Jordan-coureurs vandaag weer met hun beide benen op de grond. Narain Karthikeyan deed het nog het beste van de twee met een zeventiende tijd. Tiago Monteiro kwam niet verder dan P19.

Voor de verandering was Minardi-coureur Patrick Friesacher eens de snelste van het Minardi-team in de kwalificatie. De laatste tijd bivakkeerde de Oostenrijker vooral op de laatste startplek, maar vandaag zijn de rollen met een achttiende plaats eens omgekeerd. Mede vanwege een ’momentje’ in de chicane kon Christijan Albers halverwege zijn ronde al een goed resultaat op zijn buik schrijven. Na enkele goede prestaties de laatste paar races, zal hij dit keer als twintigste van start gaan.