In een gevecht waarin werkelijk het kleinste beetje tijd telt, heeft Fernando Alonso zijn grote rivaal Kimi Raikkonen nipt afgetroefd in de strijd om de pole-posotion. Vooraf vertelde Spanjaard nog dat Silverstone geen Renault-circuit was, maar er lijkt dit seizoen geen maat te staan op de Spanjaard. Voor Kimi Raikkonen was vanmorgen al snel duidelijk dat hij in de kwalificatie moest zien te redden wat er nog te redden viel. Vanwege zijn motorwissel zal hij teruggezet worden naar de twaalfde plek, want hij moest 0.027 toegeven op de 1:19.905 van de wk-leider. Jenson Button is eveneens weer ouderwets op dreef, de BAR-coureur lijkt even aanspraak te kunnen maken op de pole. Hij hoeft alleen Raikkonen en Alonso voorlaten, maar mag morgen desondanks als tweede starten.

Ook Juan Pablo Montoya kan terugkijken op een goede zaterdagmiddag, zijn beste van het seizoen zelfs. Zijn vierde kwalificatietijd wordt gepromoveerd tot de derde startplek. Jarno Trulli en Rubens Barrichello complementeren de topzes. Terwijl Button en Montoya voor een verrassing zorgen, zijn er zoals altijd ook tegenvallers. Dat zijn dit keer vooral Giancarlo Fisichella en Michael Schumacher.

’Fisico’ doet het met de zevende rondetijd nog het minst slecht, maar ’Der Michael’ verliest zoveel in de tweede en derde sector dat hij wegzakt naar de tiende plek. Daartussenin staan nog Takuma Sato en Ralf Schumacher, die voor de verandering eens voor zijn broer van start mag gaan.

Nipt buiten de toptien staat Jacques Villeneuve, die op het voormalige vliegveld van Silverstone een solide kwalificatie afwerkt. Net als Mark Webber profiteert hij van de straf van Kimi Raikkonen. David Coulthard – die zich naar de dertiende startplek reed – profiteert niet meer van het misfortuin van de McLaren-coureur. Daarachter volgen de tweede coureurs van Williams en Red Bull; Nick Heidfeld en Christian Klien. Felipe Massa slaagt er tenslotte als laatste in om zich voor de Jordans en de Minardi’s te wurmen.

Narain Karthikeyan kroont zich tot de beste van dit kwartet, dat in feite tot een trio wordt gedegradeerd. Tiago Monteiro begint vanwege zijn motorwissel niet eens aan zijn kwalificatieronde. Christijan Albers toont zich voor de zevende keer dit seizoen sneller dan Patrick Friesacher, die vandaag misschien wel voor het laatst in zijn Minardi kroop om zich te kwalificeren. Albers is maar liefst een seconde sneller dan de Oostenrijker en hij zal morgen als achttiende starten.

KVN