Als de eerste klap een daalder waard is, mag Lewis Hamilton zich alvast rijk rekenen voor de Grand Prix van Australië van zondag. Dat zal de Mercedes-coureur niet doen, maar de marge van zes tienden waarmee hij poleposition pakte in Melbourne, was indrukwekkend.

Het zal als een mokerslag zijn aangekomen bij Red Bull en Ferrari, de 1:21.164 die Hamilton aan het eind van Q3 neerzette. De titelverdediger was de eerste van de mannen vooraan die na het vallen van de vlag over de streep kwam, en zijn rivalen beten hun tanden er stuk voor stuk op stuk.

Ferrari-coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel eindigden op zes tienden van Hamilton, Max Verstappen moest zeven tienden prijsgeven, al was het verschil tussen de Red Bull-coureur en het Ferrari-duo dan weer miniem. Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo kwalificeerde zich als vijfde, maar start door een gridstraf van drie plekken als achtste. Beide Red Bull-coureurs starten zondag trouwens op super softs, Hamilton en de Ferrari-rijders op ultra softs.

Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean en Renaults Nico Hülkenberg schuiven door de straf van Ricciardo allemaal een plekje op. Carlos Sainz was negende, voor Valtteri Bottas, die geen tijd liet noteren. Waar zijn Mercedes-teamgenoot Hamilton een dreun uitdeelde, kreeg Bottas namelijk een klap te verwerken: de Fin zette zijn W09 hard in de muur.

Bij het ingaan van zijn eerste vliegende ronde in Q3 dook Bottas te diep bocht twee in, kwam op de kerb en pakte net een randje gras mee. Hij verloor de controle en schoof daarna hard achteruit tegen de barrière aan. Gezien de schade aan de achterzijde van zijn bolide is de kans groot dat hij zijn versnellingsbak (of meer) moet wisselen en hij plekken moet inleveren wegens een gridstraf.