Lewis Hamilton doet in Brazilië vooralsnog wat hij moet doen om in de titelstrijd te blijven: de Brit versloeg Mercedes-teamgenoot en rivaal Nico Rosberg in de kwalificatie.

Hamilton was in elk deel van de kwalificatie de snelste man op de baan. In Q1 en Q2 had de titelverdediger daarbij genoeg aan één run, waar Rosberg het telkens ook bij hield.

Van Q1 naar Q2 wist Rosberg, de WK-leider die dit weekend met een zege ook gelijk kampioen kan worden, het gat wel van net drie naar ruim één tiende terug te brengen.

In Q3, de beslissende heat, bleef het na de eerste vliegende rondjes spannend, met Rosberg 0.162 seconde achter Hamilton en de spanning er dus op voor een beslissend gevecht om pole.

Met Hamilton voor Rosberg op de baan, verbeterden ze alle twee de snelste sectortijden die Hamilton al had staan, waarbij Hamilton zijn eerdere rondje met meer dan een tiende aanscherpte naar 1:10.736.

Voor Rosberg ging de stopwatch daar nét voorbij en bleef deze op 1:10.838 staan, waarmee Rosberg 0.102 seconde trager was dan zijn teamgenoot, die zondag dus van pole mag vertrekken.

Räikkönen en de rest
Achter het Mercedes-duo is het zondag niet Max Verstappen, die in Q1 en Q2 nog derde was, maar Kimi Räikkönen die als derde start. De Fin was in Q3 op het eind net iets sneller dan Verstappen.

Verstappen was nog wel vierde, voor Räikkönens Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel en Verstappens eigen teamgenoot Daniel Ricciardo, waarbij dit groepje erg dicht bij elkaar zat.

Romain Grosjean was zevende voor Haas, een evenaring van zijn beste startplek van het jaar. De Force India’s staan zondag als achtste en negende naast en schuin achter Grosjean.

Force India deed daarmee goede zaken. Het team vecht immers nog met Williams om de vierde plek bij de teams, maar Williams-rijders Valtteri Bottas (elfde) en Felipe Massa (dertiende) haalden Q3 niet.

Bottas verremde zich in zijn laatste rondje en Massa klaagde over balansproblemen. Geen toptien dus voor dit duo, met de tiende startplek nu voor McLarens Fernando Alonso.

Alonso was in Q1 en Q2 ook al indrukwekkend. In Q1 was hij elfde, ruim zes tienden voor zijn teamgenoot Jenson Button, die daarin geëlimineerd werd. In Q2 was Alonso nog zevende.

In de middenmoot waren verder weinig verrassingen, ook omdat er wel een dreiging van regen was en wat druppeltjes vielen, maar het niet van echte neerslag kwam.