Hoewel het absoluut geen perfect rondje was, vertrekt Kimi Raikkonen morgen, op het circuit van Hockenheim, van poleposition. Jenson Button start als tweede, terwijl Fernando Alonso niet verder kwam dan een derde tijd.
Raikkonen maakte het wel spannend. Bij het ingaan van de laatste bocht had hij zoveel overstuur, dat hij de wagen nog maar net op de baan kon houden. Zijn voorsprong was echter groot genoeg om pole (1.14,320) te behouden. Het leek erop dat zijn teamgenoot hem zou vergezellen op de eerste startrij. Maar waar Raikkonen zijn auto nog onder bedwang kon houden, verloor Montoya de macht over het stuur en knalde hij in de laatste bocht voor start/finish in de bandenstapel. Raikkonen: ,,Het is fijn om weer eens van pole te starten. Eigenlijk had ik daar de laatste races ook moeten staan. Mijn rondje was echter niet perfect, maar gelukkig goed genoeg.”

De schuiver van Montoya zorgde er tevens voor dat Jenson Button (1.14,759) verrassend als tweede start en Alonso (1.14,904) als derde. De Spanjaard die dit seizoen al vier keer van pole vertrok, stelde teleur. Zijn verklaring: ,,Ik verloor al veel in de eerste bocht. De tweede bocht was ook niet perfect. Daarna heb ik in de laatste twee sectoren ontzettend hard gepusht. Ik ben eigenlijk wel tevreden met mijn derde tijd. Ik start op de schone kant van het circuit, dus hopelijk kan ik bij de start al een positie pakken.”

Dat Raikkonen sneller was dan de Renaults, werd in de training al duidelijk. Wat de Minardi’s in de laatste vrije training lieten zien, bleek eveneens een voorbode voor de kwalificatie. Zowel Albers (16e) als Doornbos (17e) was sneller dan de Jordan-coureurs. Karthikeyan maakte er een potje van. Hij maakte fout na fout en besloot zijn kwalificatieronde niet af te maken en de pits in te duiken. Monteiro had daarentegen wel een foutloos rondje, maar was gewoon langzamer. Zoals verwacht was Albers (1.17,519) de snelste Nederlander. Het was tenslotte Doornbos’ eerste Formule 1-kwalificatie. De Rotterdammer kan tevreden zijn. Doornbos: ,,Het was spannend, zo’n eerste keer. Met volle tank reageert de auto toch weer heel anders. Maar ik denk dat het een schoon rondje was. Ik ben benieuwd of de strategie ook werkt morgen.”