Ook op Monza is geen van de concurrenten in staat tegenstand te bieden aan Sebastian Vettel. De Duitser is met zijn 1:22.275 bijna een halve seconde sneller dan Lewis Hamilton.

Vettel heeft al de snelste tijd geklokt als hij zich klaar maakt voor zijn tweede snelle ronde. Ondanks het vele verkeer dat hem hindert, is hij iedereen weer te snel af. Zijn poleposition op Monza is alweer zijn tiende van het seizoen.

Lewis Hamilton was er het dichtst bij om Vettel te verslaan. De McLaren-coureur maakt echter een foutje in zijn snelste ronde en moet zodoende genoegen nemen met de tweede plek voor teamgenoot Button. Terwijl Fernando Alonso de vierde plek verovert, komt Mark Webber niet verder dan een teleurstellende vijfde plaats.

Massa volgt op de zesde stek voor Petrov en Schumacher, die met de achtste plaats zijn teammaat weer eens te snel af is. Rosberg start als negende voor Bruno Senna, die voor het tweede weekend op rij Paul di Resta tijdens Q2 uit de toptien stoot.

Eveneens verrassend is de veertiende startplaats van Pastor Maldonado. De Williams-coureur wil tijdens Q1 te veel en crasht bij uitkomen Parabolica. Hij beschadigt daarbij zijn voorvleugel, maar weet nog wel de pits te bereiken. Williams heeft dan nog negen minuten om de auto van de Venezolaan te reparen en de coureur de baan op te sturen. Maldonado gaat met nog iets minder dan zes minuten op de klok de baan weer op om alsnog een tijd te zetten en herstelt zich goed.

Grootste slachtoffer van Q1 is Jaime Alguersuari. De Spanjaard die in België zich nog zo indrukwekkend als zesde wist te kwalificeren, komt er op Monza niet aan te pas en zal morgen als achttiende moeten starten, voor Trulli, Kovoalinen, Glock, D’Ambrosio, Ricciardo en Liuzzi. Het is overigens de tweede keer dit jaar dat Trulli voor zijn teammaat start en de eerste keer dat Ricciardo Liuzzi verslaat in kwalificatie.

Bekijk hier de volledige uitslag