Sebastian Vettel heeft zijn tweede poleposition van het seizoen veroverd. In lastige condities bleef hij de concurrentie, met Ferrari voorop, bijna een seconde voor.

Net als in Australië blijft het ook in Maleisië niet droog tijdens de kwalificatie. Gelukkig kan het volledige programma nu wel gewoon worden afgewerkt. De wisselende weerscondities, op sommige delen van het circuit schijnt nog gewoon de zon, maken het de coureurs echter verre van gemakkelijk. 

Hoewel de verwachting is dat de omstandigheden beter worden gedurende Q3, gaan de tien overgebleven coureurs direct de baan op. Adrian Sutil rijdt voorop, maar hij kan zijn goede tempo op de droge baan geen vervolg geven op de intermediates.  Hij eindigt als negende, tussen de McLarens.

De buien trekken inderdaad weg en in de hitte droogt de baan snel op, maar niet snel genoeg om een poging te wagen op slicks. Het komt voor een groot deel neer op timing en dat hebben Red Bull en Ferrari het best voor elkaar.

Sebastian Vettel is één van de laatsten die onder het zwartwitgeblokt doorrijdt en maakt optimaal gebruik van de omstandigheden. Felipe Massa zit nog achter hem, maar komt niet aan de tijd van de Duitser. Dat geldt ook voor Lewis Hamilton, die vierde wordt achter Fernando Alonso.

Vettel mag van geluk spreken dat hij tot aan het eind meedoet in de kwalificatie, want in het eerste deel van de kwalificatie eindigt hij maar net boven de streep. Daniel Ricciardo duwt de Red Bulls terug, maar Toro Rosso-collega Jean-Eric Vergne kan dat voorbeeld niet volgen. En omdat ook Valtteri Bottas de sprong naar boven niet kan maken, ontspringt Vettel de dans.

In het tweede bedrijf neemt Red Bull minder risico en nestelen Mark Webber en Vettel zich al snel in de toptien. Een verstandige keuze, want de dreiging van regen neemt toe en halverwege de sessie verschijnen de eerste druppels in de derde sector.

Zoals gebruikelijk in Maleisië neemt de intensiteit van de bui snel toe. Paul di Resta verslikt zich er tot tweemaal toe in en kan een tijdsverbetering wel vergeten. Naast Di Resta sneuvelen ook Grosjean, Hülkenberg, Ricciardo, Gutiérrez en Maldonado in Q2. Vooral voor Grosjean is dat zuur, want de Lotus moet tot meer in staat worden geacht. Al komt teamgenoot Kimi Räikkönen opnieuw niet verder dan de zevende startplaats, achter Webber en Rosberg.

In Q1 gaan de Marussia’s al vroeg de baan op. In de tijdentabel blijven ze alleen de Caterhams voor. In de slotfase lijkt Charles Pic de Marussia’s nog af te troeven, maar Jules Bianchi pareert en is bijna een seconde sneller dan zijn belagers. Giedo van der Garde strandt op zes tienden van zijn teamgenoot en moet helemaal achteraan starten.

Bekijk hier de volledige uitslag