Nico Rosberg heeft op de Hockemheimring de pole position gepakt. De Duitser verwees net als een week geleden Lewis Hamilton naar het tweede plan. Max Verstappen werd vierde.

Na drie keer de snelste tijd te hebben gereden in de vrije trainingen, was Nico Rosberg de logische topfavoriet voor de pole position op ‘zijn’ Hockenheimring. Maar het is Lewis Hamilton die zowel in Q1 als Q2 de snelste tijd noteert. Terwijl Nico Rosberg zijn eerste run in Q3 afbreekt, stormt Hamilton opnieuw naar de snelste tijd met een 1:14.486.

Rosberg toont in zijn tweede run echter aan dat er in ieder geval geen hele grote problemen waren aan boord van zijn Mercedes. Hij duikt dik een tiende onder de tijd van Lewis Hamilton. De Engelsman verbetert in zijn tweede run de eerste sectortijd van Rosberg, maar verliest in het tweede deel teveel om daadwerkelijk aanspraak te maken op de poleposition.

Achter Mercedes wint Daniel Ricciardo het teamduel met Verstappen, terwijl Kimi Räikkönen Sebastian Vettel aftroeft in de strijd om P5.

Q1
Waar op de Hungaroring iedereen zich met de dreigende regen aan het eind van de pitstraat stond te verdringen bij aanvang van het eerste kwalificatiedeel, hebben de Manor-coureurs de Hockenheimring in de openingsminuten voor zichzelf. Het helpt hen echter niet verder naar Q2, al lijkt met name Pascal Wehrlein lange tijd op weg naar een stunt. In het lijstje met afvallers worden ze vergezeld door de beide Saubers, Kevin Magnussen en de tegenvallende Daniil Kvyat.

Aan kop zijn het, en hoe kan het ook anders, de beide Mercedessen die het veld aanvoeren, gevolgd door Ricciardo, Räikkönen Verstappen en Vettel. De drie topteams van dit moment hebben genoeg aan één run om zich te kwalificeren voor Q2.

Q2
Nico Rosberg is de eerste die een tijd op de klokken zet in de tweede kwalificatiedeel. Hij rijdt een 1:14.839. Maar net zoals in Q1 is ook nu Lewis Hamilton de snellere van de twee Mercedes-coureurs. De regerend wereldkampioen duikt met 0.091 seconde onder de tijd van Rosberg. Best of the rest is Max Verstappen, vóór Räikkönen, Ricciardo en Sebastian Vettel.

Terwijl men het aan kop na één run weer voor gezien houdt, strijdt men verder naar achteren voor de laatste tickets die toegang bieden tot Q3. Het zijn echter Palmer, Grosjean, Alonso, Sainz, Button en Gutiérrez die naast de prijzen grijpen.

Aan kop is het minuten later dus Nico Rosberg die met de pole position in Q3 de hoofdprijs voor zich opeist. Dat betekent dat Lewis Hamilton tijdens de race opnieuw iets zal moeten forceren wil hij het thuisfeestje van Rosberg bederven.